Скръбна вест! Внезапно почина един от най-големите български художници – Димитър Буюклийски-Мичи

Свещ

На 79-годишна възраст внезапно почина големият български живописец Димитър Буюклийски, известен в арт средите като Мичи, съобщиха пред Lupa.bg негови колеги. С кончината му нашето изкуство губи един от най-нестандартните художници и един от изключителните естети. Смъртта му е изненадваща, тъй като Мичи бе в творчески подем и подготвяше нова изложба. Няма данни каква е причината за неочакваната му смърт.

Мичи е роден на 7 септември в София в семейството на на художника Кирил Буюклийски и Невяна Георгиева. Завършва столичната художествена гимназия, която днес носи името на учителя му в Националната художествена академия проф. Илия Петров, при когото през 1989 г. се дипломира. През 1973 г. се жени за художничката Мая Буюклийска.

Димитър Буюклийски често е определян като създател на българския кубизъм, а картините му бяха особено ценени от колекционерите. Престижни галерии в Амстердам, Атина, Далас, Лондон, Мадрид, Мюнхен, Прага, Стокхолм, Токио излагат картини на българския живописец и продават творбите му в престижни частни колекции. Негови произведения многократно са продавани на търгове на Сотбис в Лондон.

В момента цените на малките му работи тръгват от 4000 евро нагоре, а големите платна надхвърлят 10 000 евро, установи проверка. Те са търсени по целия свят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ