България плаче! Напусна ни голям глас – почина тенорът Румен Дойков

румен дойков

Почина тенорът Румен Дойков, съобщават негови близки, предава novini.bg.

Изпълнителят има повече от 50 централни тенорови партии и над 30-годишна кариера на три континента, припомня журналистът и критик Димитър Сотиров.

Румен Дойков е роден е в София на 1 май 1951 г. Дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 г. в ролята на Йеник, в шест спектакъла на операта „Продадена невеста“ на Сметана. След дипломирането си през 1977 г. става солист на националния ни театър, а първата му роля e Хофман от „Хофманови разкази“ на Офенбах през 1979 г.

Емблематични за певеца са ролите на Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро. Гастролира с голям успех в различни страни на Европа, в САЩ и Южна Америка самостоятелно и като солист на Националната опера.

През периода 1988-1992 е солист на Белградската опера. Именно в Белград е и неговият дебют в ролята на Радамес от операта „Аида“, който ще окаже съдбоносно влияние в неговия творчески път. През 1995 г. участва в мегаспектакли „Аида“ на открито в Сао Пауло, Бразилия, а по-късно отново в „Аида“ – Опера на площада – София.

През 1995 г. постига своеобразен рекорд в Холандия (днес Нидерландия), където участва в 43 спектакъла на операта „Аида“ за 46 дни – ненадминато до днес постижение.

Впечатляващо е участието му в „Аида“ – над 211 спектакъла. От всички над 1200 спектакъла най-много са на „Аида“, сред които са и мегаспектаклите в Бразилия и в Холандия.

Пял е под палката на големи диригенти като Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Уудсайд, Питер Тиборис, Джонатан Нот, Никса Бареза, Дирк Бросе, Трайлеску, Миладинович, Асен Найденов.

Негови партньори на сцената са били Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Розалин Плаурайт, Радмила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ