Министър на Радев го загази: Прокуратурата разобличи скандални лъжи на Иван Демерджиев

иван демерджиев 1

Офциална позиция във връзка с твърдения на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев Изпратиха от Софийска градска прокуратура до медиите. В нея се казва, че изказванията на пловдивския адвокат, който оглавява силовото ведомство, не отговарят на истината.

Ето и цялото съобщение на магистратите:

Във връзка с направено на 04.10.2022 г. изявление на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, относно Действия на магистрати при Софийска градска прокуратура (СГП), изразяваме следното становище:

Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в наказателно процесуалния кодекс (НПК) и Закона за Министерството на вътрешните работи (3МВР).

Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратурата.

Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел – то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

На 04.10.2022 г. Софийска градска прокуратура даде подробности по случая.

Продължава извършването на действия по разследването.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ