Чудили ли сте се? Ето как ни лъжат гумаджиите и как да го предотвратим….

Гумаджия

На повечето водачи на моторни превозни средства им се налага два пъти в годината да сменят гуми, пише Факти.бг. Когато отидете при т.нар. „вулканизатор“ или в сервиз за смяна на гуми, първоначално ценоразписът изглежда много добре, но много пъти крайната сума се оказва значително по-висока от очакваното. Защо се получава така и какви способи използват много от гумаджиите, за да ви вземат повече пари.

Един от най-често използваните способи е да ви уведомят, че вентилите са стари и се налага да се сменят. Това наистина се налага, но в доста по-редки случаи. Когато вентилът е с гумена основа, то можете сами да проверите още преди да посетите сервиза, сели при огъване във всички посоки има пукнатини и нацепвания по гумата. Ако такива липсват, то смяната им не е задължителна.

Другият редовен „трик“ е крива джанта. Ако при въртене на стенда не виждате визуални колебания и преди да посетите сервиза автомобилът ви се е движел нормално без вибрации, идващи от колелата, то спокойно можете да откажете изправяне на джантата. Определено ще си спестите доста пари.

Трябва добре да проверите също ценоразписите на сервиза. Дали в ниската цена за „преобуване“ се включени задължителните баланс, сваляне, качване, и цени за отделните тежести за баланса. Не са редки случаите, в които подобни услуги се начисляват върху предварително обявената цена за смяна на гума.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ