Инфарктна ситуация във Варна! Всички гледат изплашени към морето, младежи се затичаха към втора буна и…

Image_12744621_40_0

Среднощна разходка на двама младежи край морето във Варна завършва с неочакван край и променя завинаги живота ѝм.

В петък, около полунощ, 56-годишна жена от Златица се хвърля от втора буна на варненския плаж, а двамата смелчаци я спасяват, без да се замислят за собствения си живот.

Спасителите са Димитър Кандилов от Бургас, студент в Икономическия университет и Станислав Иванов от Поморие, студент в Морското училище. И двамата на по 19 години.

Ето какво разказа Димитър пред „24 часа“ за злополучната нощ:

Както се разхождахме по крайбрежната алея около 23.30 ч., видяхме фигура на жена, която вървеше пред нас. Свърнахме към втора буна, ей така, да погледаме морето. Тогава забелязахме фигурата отново, тя се движеше на 30-тина метра пред нас. Беше странно, мина ни през ума мисълта, че ще се хвърли в морето. По едно време жената се отклони от пътя, клекна на ръба, остави си чантата и торбата. Станислав светна с прожекторче и извика: “Какво правиш там!? Ще паднеш!”
Тя, обаче помисли малко и се хвърли във водата пред очите ни, не реагира по никакъв начин на думите.
Тогава Станислав се съблече и се хвърли във водата, а аз звъннах първо на тел. 112 и хукнах да търся помощ да я извадим от водата. По-късно той ми разказа, че жената се е съпротивлявала на помощта му и се е връщала под повърхността на няколко пъти.

Аз успях да намеря две момчета и с тяхна помощ да я извадим. Бяхме подготвени от разкази на наши приятели спасители на плажа как се действа в такива случаи – обърнахме я на една страна да изтече погълнатата от нея вода.

Медицинският екип и полицейски патрул дойдоха много бързо.“ Докато медиците спасяват удавницата, полицаите включват парното в колата, за да се стопли младия смелчага.

Д-р Искра Величкова от Спешна помощ във Варна, която пристига на място заедно с мед. сестра Татяна Атанасова и шофьорът Константин Щилионов, е много впечатлена от геройството на момчетата.

“Има и такива деца, които не се дрогират, не карат пияни, а не се страхуват да помогнат на непознат, и то при такива обстоятелства. Морето беше студено и бурно, наоколо – много тъмно”, разказа за медията ни д-р Величкова.

След успешната първа помощ, тя и екипът ѝ успяват да върнат отчаяната жена от оня свят.

По-късно става ясно, че жената е на 56 години, пристигнала е с влак от София в петък, в чантата си имала прокурорска призовка.

“Около полунощ получихме сигнал за жена, която се дави в морето. Тя на практика беше мъртва, заедно с полицаите я носихме около 30 метра, буната е толкова насечена, че линейката не може да стигне до нея.
“Доста сериозно приключение си беше. Успях да хвана последната половин минутка живот. Успяхме да я интубираме и по време на пътя лицето ѝ порозовя и започна да се съвзема. Пред входа на УМБАЛ “Света Марина”ни чакаше екип от реанимация – организацията беше перфектна”, разказаха от медицинския екип.

В момента жената е стабилна, лекарите имат съмнения за психични отклонения.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ