Евродепутат скочи срещу Радев: Дестабилизира държавата! Нека президента да го избира парламентът

Радев Юмрук

„Президентът е неправ още от началото. Това да излезеш с юмрук навън или тези от ДБ, които му коленичиха. Всичко, което ни мина през главата. Той дестабилизира държавата“, каза в ефира на БНТ евродепутатът Александър Йорданов.

„Аз съм за промяна за Конституцията и президентът да се избира от парламента, а не от народа“, отсече Йорданов. Причината била, че Радев си присвоявал повече функции, отколкото са му отредени.

„Защо дали продаваме оръжие на Украйна трябва да са тайна, а не да се каже. Трябва да даваме оръжие на Украйна, а само на думи да ги подкрепяме“, каза Александър Йорданов.

Нормалното и европейско е да се направи коалиция около партията, която е победила на изборите. Дясното в България е ГЕРБ-СДС и не случайно двете партии са със стабилно представителство в ЕНП, която е дясноцентристката партия, каза евродепутатът.

Той посъветва попадналите, по думите му, случайно в българската политика от „Продължаваме промяната“ да бъдат по-скромни, да помислят за интересите на хората и да направят така, че България да има едно стабилно редовно правителство с един сигурен хоризонт от 4 години, както е нормално във всяка демокрация.

Йорданов определи като подли провокатори онези, които наричат ГЕРБ-СДС токсични. Посочи, че това са събрани от концепцията на президента Румен Радев за дестабилизация на България хора.

Логично е председателят на НС да бъде от ГЕРБ, да се предложи от победителя на изборите, подчерта евродепутатът.

„Важно е кои партии ще подкрепят председателя на парламента, за да бъде избран, защото ситуацията е, че една партия в момента не може да го избере сама“, допълни той.

Коментира, че усилието на ГЕРБ-СДС за сформиране на коалиционно правителство на т.нар. евроатлантическа основа е правилно.

„Не може да оставим дълго време да има парламент реално със служебно правителство на президента. Това е нонсенс, това е абсурд. Следователно, конституира ли се парламентът, в рамките на една седмица до десет дни трябва да има даден мандат, преговори и изпълнен мандат.“

Според Александър Йорданов най-добрият вариант е правителство да се сформира около партия ГЕРБ и да е с партиите, които на думи проявяват европейски позиции. ГЕРБ ясно заявиха, че няма да бъдат с „Възраждане“. Посъветва ГЕРБ да не бъдат и с БСП, защото „БСП е партия-символ на катастрофата в България“.

Ако не бъде сформирано правителство с мандата на ГЕРБ, вторият мандат ще отиде при „Продължаваме промяната“, които ще повторят онова, което вече беше. Нямат обаче мнозинство.

Третият вариант е да даде мандатът на друга партия – например на тази на Стефан Янев. Йорданов обаче е скептичен, че от третия мандат би се стигнало до сформиране на кабинет. Отбеляза, че при провала и на третия мандат, отново отиваме на избори, което ще е много лош вариант. Обясни, че за този вариант виновни ще са от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ