Писна му! Кралят на ябълките е в миналото: Известен бизнесмен сложи край на 40-годишна традиция

1420364

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство. По тази причина известен производител от района на Пловдив изкорени ябълковите си насаждения и сложи край на 40-годишна традиция.

За последните 40 години Красимир Кумчев е отгледал над 300 млн. килограма ябълки. Тази есен реши да сложи край на бизнеса си и да изкорени насажденията.

По думите му ябълки от Италия и Полша подбиват цената на българските. Те пристигат с около 45 стотинки по-евтини, защото чуждите производители получават субсидии.

„Алармирам или да се изравнят субсидиите, или да бъдат спрени. Ако нямаме еднаква конкурентна среда, като производител единствено можеш да изкорениш като нас, т.е. да спреш да произвеждаш“, посочи производителят Красимир Кумчев пред Bulgaria ON AIR.

Кумчев припомни, че при влизането на страната ни в ЕС е записано, че през 2017 година субсидиите в целия ЕС ще бъдат изравнени. Пет години по-късно това все още не е факт, а от Европа са ни обещали нов срок – 2027 година.

„До 2027 година, например Гърция ще получи 10 млрд. повече от България. Това е огромен паричен ресурс, който отива при гръцките фермери и по никакъв начин ние не можем да бъдем конкурентноспособни с тях по тази причина“, каза Кумчев.

Според Красимир Кумчев трябват спешни мерки от държавата, защото става въпрос за спасяване на производството. Защото към изкореняване на градините вече преминават и други производители в цялата страна.

„Изкореняват се кайсии, сливи, череши, праскови, не само ябълки. И всичко това е заради вноса, който е силно субсидиран“, допълни той.

Производителят на ябълки е решил да отглежда на земята си зеленчуци.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ