Народът затаи дъх! Шефката на „Булгаргаз“ с извънредни данни за отоплителния сезон

газ

България ще има достатъчно количества синьо гориво за отоплителния сезон. Това увери изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

По думите й те ще бъдат осигурени чрез обявените търговете за втечнен природен газ, както и чрез доставките на тръбен от Азербайджан. Златева очаква и цената на природния газ да е по-ниска за ноември.

В момента текат процедури за оценка на резултатите от първия от серията търгове, обявени от „Булгаргаз“ за втечнен природен газ. В него са участвали 8 фирми.

„Тези конкурентни и открити процедури ще доведат до добра цена както за бизнеса, така и за потребителите. За едни цена, които към днешна дата ще бъде чувствително по-ниска от октомврийската“, посочи Деница Златева пред България он Ер.

„Отстъпките, предложени от компаниите, участващи в търга, са в пъти по-големи от тези, които страната е ползвала досега, уточни още шефката на „Булгаргаз“.

По-ниските ценови равнища се очаква да бъдат постигнати и чрез азерския тръбен газ, доставян през интерконектора, който заработи от 1 октомври.

„За ноември количествата, които се предлагат са почти 5 пъти повече, отколкото ние търсим“, изтъкна Златева.

Въпреки сигурността на бъдещите доставки на природен газ от други източници, „Булгаргаз“ продължава да се опитва да възстанови преговорите с руската компания „Газпром“.

Все още не е ясно дали ще се стигне до арбитражно дело срещу газовия гигант заради неизпълнените доставки.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ