НА ПЛЕНУМА: Корнелия Нинова постигна нещо неочаквано, вътрешната опозиция е в шок

payimage-510683

Вътрешната опозиция срещу лидера на БСП Корнелия Нинова набъбна сериозно. Нинова обаче засега все още надделява. Така изглежда ситуацията от развитието на днешния Национален съвет (т. нар. пленум) на партията.

Основната интрига беше дали недоволството срещу нея ще се материализира със свикване на извънреден конгрес в рамките на този месец. Припомняме, че беше обявено, че над 70 са се подписали с искане за такъв, като намекът бе, че настоящото ръководство следва да се оттегли. Днес опозиционери обясниха, че те са набъбнали до 90.

От ръководството на БСП в лицето на зам.-председателя Атанас Зафиров днес обявиха, че след лошия резултат на изборите на 2 октомври мерки са нужни, но и че извънреден конгрес няма как да се свика в рамките на две седмици. Зафиров заяви, че ще има редовен такъв в началото на следващата година.

Според източник на „Флагман“ от пленума днес при гласуванията е надделял кръгът на Нинова. Около 85 са дали вот за конгрес догодина, а над 50 за такъв след две седмици.

Така реалността показа, че лидерката на БСП все още държи контрола върху партията, макар и с доста отслабени позиции. Тя е застрашена и от това, че соцформацията се очертава да е извън властта поне в следващите няколко месеца. Вътрешната опозиция на Нинова пък трупа точки чрез президента Румен Радев. Служебният кабинет, назначен от държавния глава, уволнява хората на председателката, като инсталира нейни опоненти.

Като водач на процеса се очертава основният й конкурент в партията – младият Крум Зарков, който е служебен министър на правосъдието. Той днес също е присъствал на пленума на БСП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ