Данъчните сковават страната! Започват проверки и ревизии, под лупа са близо 12 800 фирми

Коронавирус, София, НАП

Националната агенция за приходите поставя под лупа дейността на близо 12 800 фирми, които са посочили в годишните си финансови отчети за 2020 г., че държат в брой над 100 хил. лв. Причината за това е, че често счетоводното отразяване на големи суми в брой в касата на фирмата е начин за укриване на данъци.

В много случаи това са пари, които собствениците са взели от фирмата без да бъдат платени данък печалба и данък върху дивидента, а само счетоводно е отразено, че са в касата.

Данъчните вече започват проверки и ревизии на близо 2500 дружества, като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети.

Наред с проверките на място, фирмите с големи суми в касите ще получат електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че са допуснати неточности.

Дружествата, допуснали технически грешки, могат да се възползват от предоставената им възможност да коригират сами данните и да подадат счетоводните си отчети отново. „В духа на партньорски подход, НАП информира бизнеса за възможностите за корекции в декларираните данни. Отчитаме положителен ефект от кампанията през предходната година върху поведението на дружествата. Много от тях разпределиха дивидент и платиха данъка за това, други коригираха годишните си финансови отчети“, отбелязва зам.-изпълнителният директор на НАП Зоя Габровска, пише lupa.bg.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ