Бум на фалити в транспорта: Разпродават цели бизнеси. Издишат фирми за международен превоз

Автобус4

Бум на фалити на транспортни фирми и таксиметрови компании има у нас, показа проучване на „Телеграф“. Масово в момента се разпродават цели бизнеси от цяла България за международен транспорт, за пътна помощ, за превоз на стоки в страната и др. Много от фирмите са основани преди повече от 15-20 години и до лятото тази година са работели на печалба.

Причини
Основните причини за фалитите са инфлацията, скъпият бензин, метан и дизел, големите харчове. „Все по-трудно ни е да покриваме разходите си и често се налага да работим на минимална печалба. Много колеги направо фалират и се ориентират към друга професия“, разказаха предприемачи от транспортния бранш в София. Според тях на колегите им от другите населени места им е още по-трудно. Много от фирмите, които се продават, са ползвали кредити, които вече са погасени и рекламират бизнеса си като чист от задължения. „Самият факт, че са прибягвали до заеми, означава, че финансовото им състояние не е било идеално“, разказаха счетоводители на фирми от бранша.

Фирми
Фирмите, принудени да затворят, са от различни сфери на транспорта и от цялата страна. В Петрич се продава таксиметрова фирма със 7 автомобила за 180 000 лв. Компанията съществува от 2002 година. В Стара Загора продават транспортна компания с налични 5 самосвала и 2 влекача с гондоли, работещи към днешна дата. В София на тезгяха отпреди месец е фирма с лиценз за международен транспорт, която се предлага за 60 000 лв. Продава се и разработен бизнес с пътна помощ за 35 000 лв., като годишната печалба на дружеството е била 63 000 лв. В продажната стойност влиза един автомобил с падаща платформа и кран. За 30 000 лв. може да се купи лицензирана компания за транспорт в България и Европейския съюз, основана през 2021 година. Собствениците са посочили, че дружеството е регистрирано по ДДС и реализира 40 000 лв. годишна печалба.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ