Адв. Марковски с разкритие – пълен обрат може има обвинението за смъртта на таксиджията

марковски

Таксиметровите шофьори поискаха законодателни промени, след като техен колега почина при побой в София.

„Това е разумно решение. Проблемът беше наболял от доста дълго време. В повечето европейски държави е прието да има видеорегистратор и паник бутон за хората, работещи в тъмната част на денонощието“, заяви адвокат Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е много важно да бъде изготвена съдебно-медицинската експертиза, която да разкрие има ли връзка между побоя и настъпилата смърт.

„Ако се установи, че човекът е починал от съдов инцидент, обвиненият не може да носи наказателна отговорност за умишлено убийство“, поясни той. Марковски добави, че в такъв случай извършителят може да понесе наказание за това, което е причинил – конкретен тип телесна повреда.

Според него смъртта на таксиметровия шофьор не може да бъде определена като умишлено убийство.

Адвокатът коментира и информацията, според която починалият има „висяща“ присъда за грабеж. Марковски е на мнение, че с цел избягване на инциденти и имайки предвид важността на превоза на пътници, следва да бъдат завишени критериите за наемане на работа.

„В системата на МВР трябва да започне вътрешно прочистване. В никакъв случай обаче не трябва всички служители да бъдат поставяни под общ знаменател“, допълни още той.

Адвокат Марковски констатира още, че „съдебната реформа не е отдалечена като проблематика от тази, която трябва да се извърши в структурите на МВР“.

„Разумно е, когато се прави реформа, да се потърси експертиза. Става дума за политическо говорене и дивиденти, отколкото за реални стъпки, които да доведат до нещо добро“, категоричен бе той.

Адвокат Марковски обобщи, че след закриването на Специализирания съд делата се бавят. „ВСС е решителният кадрови орган, взимащ решения в сферата. Политическата квота във ВСС не е уместна. Премахването ѝ би било добро начало за съдебната реформа“, заключи той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ