Ето го най-скъпия общинар! Борис Бонев печели стотици хиляди от това, че спасява София, крие парите си

борис бонев

Общинския съветник Борис Бонев от „Спаси София“ е отказал писмено да даде информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), научи Трибюн. Столичният общински съвет е получил официално входирано писмо, в което е изискана информация за получените от Бонев плащания от началото на мандата му като общински съветник през 2019 година до днес. В искането е посочено, че се търси информация относно всички получени от общинския съветник плащания, което включва месечните му възнаграждения за участия в заседания на СОС и комисии, за участието му в Съвета за управление на СОФП, за участието му като член на Комисията съгласно Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), както и получените плащания във връзка с направени пътни, представителни и други разходи.

„Отказвам на заявителя да бъде предоставена исканата информация“, се казва в отговора на Борис Бонев.

Напомняме, че именно Борис Бонев от „Спаси София”, който твърди, че е за спазването на правилата и законите, се оказа един от двамата общински съветници в столицата без декларация за миналата година след края на финалния срок за подаването й. В предходната си декларация за 2020 година той декларира влог от 59 456 лева и още един в размер на 6500 лева като всичко е спестено от заплати – възнаграждения, които получава благодарение на участието си в почти всички работни групи и комисии в Столична община.

През май тази година, макар и със закъснение, Бонев все пак подава декларация, в която обаче са декларирани едва около 1000 лева повече от миналата година. Според публичната информация до края на 2021 година Борис Бонев има 60 630 лева на банков влог, отново спестени само от заплати, едва след няколко години на поста общински съветник. За сравнение – според декларацията й пред КПКОНПИ след 11 години като кмет Йорданка Фандъкова има спестени около 43 000 лева.

„За толкова години градски активизъм не чухме и откъде идват парите за спасяването на София?“, написа преди месеци колегата на Бонев в Столичния общински съвет Карлос Контрера. Въпросът е основателен, защото всички в СОС са наясно, че именно Борис Бонев е най-скъпоплатеният общински съветник.

Какво крие лидерът на „Спаси София“, който уж настоява за прозрачност и борба с корупцията? Вярно ли е, че единствените официално декларирани доходи на Борис Бонев са тези от Столична община, получени благодарение на благоразположението към него от страна на Елен Герджиков от ГЕРБ? Колко години стаж преди да стане общински съветник има Борис Бонев? Ако е вярно, че неговите възнаграждения от СОС от началото на мандата надхвърлят сумата от 200 000 лева, защо останалите хора в „Спаси София“ работят без заплащане? Все въпроси без отговор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ