Сергей Станишев: Втрещен съм! Дребни сметчици поставят под риск съществуването на БСП! Шизофренни са

Сергей Станишев

„Скандално е, че за 18 месеца имахме 4 избора. Това е диагноза за българската политическа и партийна система. Хората очакват партиите да формират коалиции. И ясно декларират, че не желаят нови избори. Особено в ситуация на война, инфлация и енергийна криза. Настъпва и зимата. Време е за важни държавнически решения за живота на българите. На страната е нужно редовно правителство, което да управлява с нов бюджет и ясни решения за кризите“, коментира в пред filternews.bg идерът на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му в същото време се виждат партии, които се тревожат за собственото си оцеляване и не искат да платят цената на тежкото зимно управление. Станишев споделя, че вече чува сметки за избори през март. „Като че ли настъпването на пролетта ще ни затвори очите за проблемите. Това е несериозно“, казва той.

Той коментира и ниската избирателна активност, като кампания според Станишев не е имало. „Водеше се окопна война. Много пъти вече изразих недоумението си, че партиите не посочиха приоритети пред страната, по които да се намерят допирни точки с другите политически сили и да искат доверието на хората. Втрещен съм, че в последната кампания, след поредица от кризи, социалните послания изцяло липсваха. Партиите имаха свой дневен ред, отвлечен от ежедневните проблеми. И реакцията не закъсня – никой не получи мнозинство – нито статуквото, нито промяната“, допълва Станишев.

Запитан за предложението на Бойко Борисов за преговорен екип за съставяне на правителство, Станишев е на мнение, че разговори трябва да има. На преден план трябва да са каузите и националните приоритети.

„Да се търси път пред страната. Ако през 2005 г. емоциите и политическите страсти бяха надделели, България нямаше да се присъедини към ЕС през 2007 г., а може би през 2013 г. заедно с Хърватия. Пет години пропуснато време за държавата и загубени милиарди евро заради политическа суета. Смятате ли, че като премиер тогава ми беше лесно да вкарам левицата в коалиция с НДСВ и ДПС, на които в предния парламент бяхме яростна опозиция? Или пък партията да приеме плоския данък, макар че заради него тогава събираемостта и постъпленията в хазната рязко се увеличиха? Но знаех, че никой няма да ми прости, ако България не беше станала пълноправен член през 2007 г. Независимо от кондицията на БСП на евентуални следващи избори и потенциалната възможност за мнозинство. Нямаше време за губене. И сега няма“, каза той.

Относно трусовете в БСП и исканата оставка на Корнелия Нинова, Станишев коментира: „Нужно ли е да описвам ситуацията, когато БСП е на пета позиция с 232 000 гласа?! Отдавна загубихме периферия, миналата година се разделихме с много привърженици и симпатизанти, а сега вече губим твърдия си електорат. Боли ме, като гледам партията толкова разбита, разединена и изгубена. Тя вече няма физиономия, няма идея, няма енергия и затова не може да предложи алтернатива. Посланията й, доколкото изобщо ги има, звучат ретро и неавтентично. Години наред обяснявам как БСП отстъпва от лявото, от европейската си идентичност и завива в национализъм и популизъм. Е, сега дойде ред да се състезаваме с по-автентични играчи на този терен и резултатът е пагубен за нас. В момент, в който в България и в цяла Европа хората очакват да чуят леви послания и да получат социална защита, ние изпаднахме на пето място, очаквайки някой да има нужда от малка партия с 25 депутати, за да сглоби коалиция. Това е обидно за хилядите членове и симпатизанти на БСП.

Да не говорим за отговорността на ръководството на БСП за разбиването на лявото и оттам на политическата система, защото политиката, знаем, стои на два крака – ляв и десен. Вътрешнокоалиционната ни политика в последните години прилича на цирк. За една година сме в малка коалиция, после обявяваме широко ляво обединение, което носи още по-малко гласове на изборите. След това се връщаме към стария формат, а днес отново ще обединяваме всичко вляво. Когато няма съдържание, опаковката не може да подобри резултата.

За съжаление, ръководството на БСП затъна в междуособици, личностно оцеляване и съдебни спорове. По въпроса с оставката, вече всички ни се смеят. След всяка поредна загуба се слага бодра усмивка и се заявява: „Продължаваме напред!“. Съботното заседание е тежка диагноза за Националния съвет, който не намери сили в себе си да предизвика най-сетне откровен и задълбочен разговор защо сме в това разпадащо се състояние, кой носи отговорност и какво да се прави оттук нататък. Това поставя ребром въпроса дали в БСП съществува още инстинкт за самосъхранение и отговорност пред левите хора в България. Дребни сметчици поставят под риск вече самото съществуване на столетницата. И ако в последните години беше популярен терминът „превзета държава“, днес вече можем да говорим за „превзета партия“.

Според Станишев БСП е загубила мястото си на политическа алтернатива, на истинската опозиция в България. Той припомни, че най-яростните си битки като лидер на социалистите е водил именно с лидера на ГЕРБ Бойко Бориков, когато неговият рейтитг е бил космически. Хората обаче виждали, че има солидна политическа сила, която с всички средства е бранела демокрацията. Сега обаче БСП доброволно е отстъпила мястото си и е подарила тази роля на ПП, като столетницата вече е станала присъдружна партия.

„Второ, тя сякаш даде даром целия социален пакет на ПП, подари им идентичността си. Беше абсурдно в няколко кампании и в управлението социалните послания да идват от Асен Василев, а не от левицата. И затова в нощта на изборите нямаше защо да се учудваме на срезовете в графиките на социолозите, от които стана ясно, че нашите гласоподаватели са отишли при ПП и „Възраждане“. А на последната си пресконференция „Продължаваме промяната“ вече откровено се позиционираха вляво – увеличението на доходи и пенсии, таван на цените на газа и тока. БСП е била най-силна, когато е обединявала всичко в ляво-център. И сега очевидно планът на ПП е да се настани там, изтиквайки левицата в съвсем маргинална позиция. А ръководството на нашата партията прехласнато обяснява колко удачно е да бъдем завинаги коалиционни партньори и повтаря опорните точки на ПП“, казва лидерът на ПЕС.

Станишев отчита също, че избирателите на БСП са част от най-русофобското правителство на България. Партията е била в шизофренна позиция, която се кълняла, че не продава оръжия за Украй, а всички знаят за пътя им през Полша. „Направи се, че не е разбрала за изгонването на руските дипломати и служители на посолството. Мимикрираше при вземането на решения в парламента. Е, резултатът не закъсня“.

Станишев коментира и отказа си да се кандидатира отново за лидер на ПЕС: „Единадесет години бях начело на ПЕС, на най-високата политическа позиция, заемана от българин. Това беше престиж както за БСП, така и за България. Но за нея са необходими две условия: личен авторитет и авторитет на партията, която те номинира. За никого не е тайна поведението на БСП през последните години, нейното отдалечаване от ценностите на европейското ляво и опитите й да се перчи на български терен с „противопоставянето“ си на лошата левица на Стария континент. В този смисъл, не съм се отказал, просто такива са реалностите. Няма как партия, която се отрича под път и над път от своята европейска идентичност да излъчи лидер на семейството. Този абсурд продължи толкова само заради моя авторитет и личните ми позиции. Което, разбира се, ми костваше много войни с ръководството на БСП. Но въпреки всичко, аз удържах позицията на българската левица в ПЕС. Не допуснах тя да бъде изключена или със замразено членство. Сигурен съм, че нашите членове го оценяват.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ