Нова украинска вълна се насочва към България, хотелиери бият аларма: 20 автобуса влизат в страната

украинци бежанци

Нова украинска вълна се насочва към Слънчев бряг. За това предупреждават хотелиери от курортния комплекс и очакват яснота от държавата ще бъде ли удължена програма, по която в момента пребивават бежанци в базите им.

За засилен интерес от украинци, които търсят настаняване в Слънчев бряг, съобщи пред БНР хотелиерът Елена Андонова:

„Имаме абсолютна шок новина за много усложнена обстановка в Украйна, прииждат украински бежанци. От вчера имам конкретни данни – 20 автобуса влизат в България и се насочват към Слънчев бряг. Това са крайно нуждаещи се хора, които са от Запорожка област, от Киев. Мога да кажа, че това е втора вълна, която имам усещането, че ще е по-голям и от първата“.

Слънчев бряг има капацитетът да посрещне и тази вълна, отбелязва хотелиерът: „Легловата база е достатъчна, но нямаме информация, която да е обявена и молим държавата – от 1 ноември има ли програма, тази програма ще бъде ли удължена? Хората търсят от нас отговори. Нека спешно се даде тази информация, за да бъдем спокойни и ние, и те.“

Днес се очаква да бъде изнесен списъкът с одобреното финансиране за настанените до момента украинци и до края на седмицата да бъдат преведени частични остатъчни доплащания за месеците юни и юли, както и първо плащане за август, поясни Андонова.

До 20 октомври ще бъдат изплатени всички безспорни суми за летните месеци по настаняването на украинци в българските хотели, а по първата програма за бежанците средствата ще се получат до края на месеца. Това обяви служебният министър на туризма Илин Димитров чрез пост във фейсбук.

От седмица в министерството работи софтуер, с помощта на който драстично се намалява времето за обработването и проверката на документите. Така работата за 15 дни, вече се случва за 15 минути, отбелязва той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ