Срамни игрички! Психоложка от БСП зае важна длъжност към Министерството на земеделието във Враца

силвия първановска

Срамни игрички се въртят в Националната служба за съвети в земеделието, научи ексклузивно агенция BulNews. На експертна длъжност в регионалната структура на институцията във Враца е назначена жена, която очевидно не покрива изискванията за поста. Силвия Данчева Чорбаджийска-Първановска е кадър на БСП и е завършила специалност „Психология“.

Преди време от Министерството на земеделието обявиха конкурс за свободна длъжност „Главен експерт – координатор“ за Северозападен район, със седалище във Враца. Според документацията, избраният служител трябва да предоставя съвети и консултации в областта на земеделието и прилагането на селскостопанските политики на България и ЕС и да извършва още редица дейности, изискващи задълбочени познания в сферата. Главният експерт отговаря за съставянето на оценки и становища и трябва да подпомага останалите служители, които са по-надолу в служебната йерархия.

В изискванията за длъжността е посочено, че кандидатите трябва да притежават висше образование в една от следните области: аграрни науки, ветеринарна медицина, икономика, хранително-вкусова промишленост или опазване на околната среда. Необходим е и поне две години професионален опит.

Конкурсът се е провел и преди дни Силвия Данчева Чорбаджийска-Първановска е получила заповедта си за назначение. Кадърът, който трябва да дава съвети и да съставя експертни оценки и становища обаче е с образование, което е доста далеч от тази сфера, а именно – „Психология“. Не е ясно дали експертката има и ден трудов стаж в областта на земеделието.

Особено скандално в случая е, че в конкурса е имало и лица, очевидно покриващи изискванията за заемане на длъжността. За поста са се пробвали поне двама кандидати, които притежавали повече компетенции от избраната дама. Те са получили по-високи оценки на теста, но били порязани на последвалото интервю.

Фаворит в списъка била Нели Тодорова, която има както образование, така и трудов стаж по специалността. След събеседването обаче тя изостанала с едва няколко стотни и се оказала първа резерва.
Назначението предизвика брожение сред останалите служители в службата за съвети в земеделието. Те недоумяват как човек, който няма образование в посочените области, може да заема подобна отговорна длъжност.

Справка на агенция BulNews обаче показва, че Първановска има солиден опит в политиката. Тя е член на БСП, бивш кандидат за народен представител и преди е пробвала късмета си на ръководни длъжности в други институции. Изглежда, въпреки липсата на образование и трудов стаж, упоритостта ѝ най-после е била възнаградена.
Съпреки воплите на БСП, че служебното правителство непрекъснато уволнява техни кадри, на практика се вижда, че се назначават червени активисти, дори когато няма основания за това.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ