Срамни игрички! Психоложка от БСП зае важна длъжност към Министерството на земеделието във Враца

силвия първановска

Срамни игрички се въртят в Националната служба за съвети в земеделието, научи ексклузивно агенция BulNews. На експертна длъжност в регионалната структура на институцията във Враца е назначена жена, която очевидно не покрива изискванията за поста. Силвия Данчева Чорбаджийска-Първановска е кадър на БСП и е завършила специалност „Психология“.

Преди време от Министерството на земеделието обявиха конкурс за свободна длъжност „Главен експерт – координатор“ за Северозападен район, със седалище във Враца. Според документацията, избраният служител трябва да предоставя съвети и консултации в областта на земеделието и прилагането на селскостопанските политики на България и ЕС и да извършва още редица дейности, изискващи задълбочени познания в сферата. Главният експерт отговаря за съставянето на оценки и становища и трябва да подпомага останалите служители, които са по-надолу в служебната йерархия.

В изискванията за длъжността е посочено, че кандидатите трябва да притежават висше образование в една от следните области: аграрни науки, ветеринарна медицина, икономика, хранително-вкусова промишленост или опазване на околната среда. Необходим е и поне две години професионален опит.

Конкурсът се е провел и преди дни Силвия Данчева Чорбаджийска-Първановска е получила заповедта си за назначение. Кадърът, който трябва да дава съвети и да съставя експертни оценки и становища обаче е с образование, което е доста далеч от тази сфера, а именно – „Психология“. Не е ясно дали експертката има и ден трудов стаж в областта на земеделието.

Особено скандално в случая е, че в конкурса е имало и лица, очевидно покриващи изискванията за заемане на длъжността. За поста са се пробвали поне двама кандидати, които притежавали повече компетенции от избраната дама. Те са получили по-високи оценки на теста, но били порязани на последвалото интервю.

Фаворит в списъка била Нели Тодорова, която има както образование, така и трудов стаж по специалността. След събеседването обаче тя изостанала с едва няколко стотни и се оказала първа резерва.
Назначението предизвика брожение сред останалите служители в службата за съвети в земеделието. Те недоумяват как човек, който няма образование в посочените области, може да заема подобна отговорна длъжност.

Справка на агенция BulNews обаче показва, че Първановска има солиден опит в политиката. Тя е член на БСП, бивш кандидат за народен представител и преди е пробвала късмета си на ръководни длъжности в други институции. Изглежда, въпреки липсата на образование и трудов стаж, упоритостта ѝ най-после е била възнаградена.
Съпреки воплите на БСП, че служебното правителство непрекъснато уволнява техни кадри, на практика се вижда, че се назначават червени активисти, дори когато няма основания за това.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ