Президентът Радев попиля партиите: Дадох ви време! Фокусирайте се върху истинските проблеми!

румен радев

„Нека имаме конституирано Народно събрание, тогава ще обявя кога ще връча мандата за съставяне на правителство.“. Това каза президентът Румен Радев на Паметника на летеца. Той е там по повод празника на Военновъздушните сили, чийто бивш командир е той.

Държавният глава обясни, че е дал повече време на партиите да се отдалечат от предизборната риторика и да говорят разумно. „Хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия. Няма да има лесна коалиция, това е ясно на всички“, посочи държавният глава. „Очаквам партиите да търсят областите, в които ще се обединят“, каза още той.

„Имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо да загърби проблемите на хората“, каза той. „Аз очаквам партиите да върнат своя фокус върху истинските проблеми на България – бедността, кризата, цените“, заяви Румен Радев.

По думите му трябва да бъдем оптимисти за съставянето на редовно правителство, защото без него няма да има и парламент. „Правителство с много компромиси и риск от бърз срив или отново отиваме на избори“, даде формулата върховният главнокомандващ Въоръжените сили.

„Не е толкова опасно да се управлява от служебен кабинет. Той овладя ръста на цените на газа, имаме двукратно намаление дори. Овладя и ръста на цените на горивата. Имаме една здрава основа. Сега зависи изцяло от партиите“, допълни Радев.

Радев също поздрави кабинета и службите за бързата реакция и категоричните данни, отхвърлящи, че камионът, взривил се на Кримския мост, е минал през България, както и че експлозивът е натоварен у нас.

Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война. Знаете кои политици оставиха българската авиация без самолети, заяви още Радев.

„На предстоящите консултации за формиране на правителството ще търся и отговор от партиите какви решения предлагат за гарантиране на въздушния суверенитет, защото още дълги години няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МиГ-29 догодина ще се приземят“, посочи още Радев.

По повод казуса за нежеланието на партиите руският посланик Елеонора Митрофанова да присъства на първото заседание на 48-ото НС, а украинският президент Володимир Зеленски да бъде поканен да направи обръщение, президентът беше категоричен:

„Това са правомощия на Народното събрание. Но нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да е подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или да отсъства.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ