СКАНДАЛ! ПП и ДБ отсвириха ГЕРБ за Зеленски. Костадинов се закани да покани посланиците на Русия и Беларус

Парламент

Партиите, които ще имат представителство в новия парламент се събраха днес, за да обсъдят идеята на ГЕРБ украинският президент Володимир Зеленски да направи видеообръщение по време на тържественото откриване на 48-ото НС.

Политическите сили не се съгласиха да допуснат видеообръщението, основните противници са били ПП и ДБ.

Ако бяхме поканили Зеленски, той щеше да покаже отношение към събитията и към проблемите в България. ДБ и ПП нямаха сериозни аргументи срещу това той да не се обърне към парламента. Ние предложихме да направим заедно предложението за помощ за Украйна, заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

БСП се оправдават защо не са днес тук, като инициират разговори за инфлацията. Срещите преди конституирането на новия парламент са организационни, хубаво е да се случи след конституирането на този парламент такава среща. Ще обсъдим, сигурно ще присъстваме на тази среща, заяви Екатерина Захариева.

Поне в момента тече разговор, важно е партиите да разговарят помежду си, необходимо е да се очертават ясно проблемите на обществото, търсят се по идеологически принцип, заяви Даниел Митов.

По отношение на преговорите за правителство, те са на ембрионален етап, заяви още той.

Надежда Йорданова от ДБ заяви, че партията й ще внесе проект за решение за военна помощ за Украйна. Още на първия председателски съвет е взето решение да се покани Зеленски, но не на откриването. Въпросът за включването му бе разгледан и най-добре за нас е поканата да бъде след конституирането на НС, заяви Йорданова.

Колегите от ГЕРБ направиха опит да сложат в устите ни някакви аргументи, но това не е така, нека бъдем обективни, ние подкрепяме предложението за обръщение на Зеленски, но когато това е уместно, посочи още тя.

В първия работен ден ще предоставим предложение за решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, подчерта Йорданова.

ДБ е заявила, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, ще внесем 25 мерки, които да обхващат различни области, посочи тя.

На въпрос дали ДБ ще участват в срещата на БСП за инфлацията, тя каза, че когато получат писмото, ще вземат това решение.

Никола Минчев от ПП заяви, че тържественото заседание на НС не е мястото, на което да се обръща Зеленски. Партията му била „за“, но в друго време.

Имаме съвпадения по вижданията ни с ГЕРБ за Украйна и оръжието, но това не е база за съставяне на коалиция, каза още Минчев.

Костадин Костадинов от Възраждане дойде само за коментар. В парламента се е събрала евроатлантическата тълпа и ние няма да се занимаваме с това, не ни е мястото там. Хората ни питат докога ще се занимаваме с това, каза той.

Не знам какво ще е следващото, което ще се поиска, може би ГЕРБ, ПП и ДБ да закичат с украински знамена българския парламент, да запеят химна на Украйна, да дойдат в синьо-жълти костюми. Вярвам, че здравият разум ще надделее, но ние обмисляме Да поканим руския и беларуския посланик, в зависимост от това докъде ще стигнат провокациите на ДБ, ПП и ГЕРБ, и мисля, че ще се провали първото заседание, отсече той.

Основният проблем е, че изчезваме като държава, че изчезваме като народ, каза Костадинов.

И даде пример със Северозапада, където селата остават без хора. В този мъртвороден парламент темата да бюджета е най-важната, заяви още лидерът на Възраждане.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ