Радев закова партиите: В Европа бушува война! Как ще гарантирате въздушния ни суверенитет?!

румен радев

На предстоящите консултации с партиите за формиране за правителство президентът Румен Радев ще попита парламентарните формации какви решения предлагат за гарантиране на въздушния ни суверенитет.

Държавният глава припомни, че догодина изтича летателният ресурс на изтребителите МиГ-29, а очакваме новите F-16 след няколко години. Заявеното от някои партии, че няма да подкрепят страната ни да вземе изтребители на лизинг за охрана на българското небе Радев коментира така:

Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война. Вие как предлагате да охраняваме небето си? Знаете кои политици оставиха българската авиация без самолети. Питайте тях. Още през юни предишното редовно правителство изпрати писма с предложения и искания за оферти за изтребители на лизинг до редица партньори. Зависи от това дали ще получим изгодни предложения. Ако такива се получат, ще бъде оформен проект за инвестиционен разход и ще бъде внесен в Народното събрание.

Президентът направи този коментар, след като участва в церемония в София по повод празника на Военновъздушните ни сили, предаде БНР. На 16 октомври българската военна авиация отбелязва 110 години от създаването си.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ