Бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев: Изкупителна жертва съм! Демерджиев ми петни името

тенчо тенев

,,За мен е необяснимо защо министърът петни името ми. Той е министър от 2 месеца, аз съм служил 32 години в МВР – дето се вика – посветил съм си живота на „Пътната полиция“ и не е редно сега да ме чернят“, заяви бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев в ексклузивно интервю за Труд News.

Комисар Тенев, само вашето име беше посочено от служебния министър Иван Демерджиев, когато говореше за чадър на висши полицаи над дрогирания шофьор Семерджиев, който уби две пешеходки на бул. „Черни връх“. Защо смятате, че тези твърдения се появиха точно сега?

– Защото аз се оказах изкупителна жертва. Вече не съм в системата на МВР, даже вашите колеги от Би Ти Ви съобщиха лъжливата новина, че са ме отстранили от длъжност –не, не никой не ме е отстранил. Един заместник-министър ми се обади да си взема неплатен отпуск до 29 септември, когато навърших 60 години и напуснах МВР, защото съм преминал пределната възраст. Просто се пенсионирах и толкова. Никой не ме отстранил, защото няма никакъв повод за това и не съм извършил каквото и да е нарушение. В този смисъл за мен е необяснимо защо министърът петни името ми. Той е министър от 2 месеца, аз съм служил 32 години в МВР – дето се вика – посветил съм си живота на „Пътната полиция“ и не е редно сега да ме чернят. Но от друга страна като публична личност, толкова време съм бил в КАТ-София и някои вероятно е решил с мен да си измие ръцете, или да прикрие някого, не зная. Колкото за така наречения чадър над този Семерджиев, аз вече многократно обяснявах, че два пъти до 2016 г., когато съм ръководил КАТ-София, сме го давали на прокуратурата като неправоспособен. Но аз, както виждате и тази сутрин по „Нова телевизия“, не нападам прокуратурата – това е тяхна компетентност, така са преценили, ние не може да се месим в работата на прокуратурата. Дали сме документите, получили сме указания и сме ги изпълнявали. Толкова години сме работили съвместно и уважаваме тяхната работа, те също уважават нашата полицейска работа, уважението ни е взаимно. Сега служебният министър, като има проблем с прокуратурата и не се разбира с тях, аз нямам вина. И ако чака аз да се оправдавам с прокуратурата, такова нещо няма как да се случи.

– А всъщност вие бяхте човекът, който уличи няколко души от КАТ-София за извършени нарушения, или направо престъпления…

– За престъпления говорим в КАТ-София за последните две години – аз се върнах през октомври 2021 г., след като бях отсъствал близо 2 години. Ние разкрихме тези престъпления, имаше образувани дисциплинарни проверки, имаше събрани доказателства, но в момента всичко е в пълен застой. Дори напротив – тези хора, които уличихме, те ги върнаха на работа. Най-фрапиращият случай е с началника на сектор „Регистрация“, който, като го връщат, за да се успокоят малко нещата, си пуска рапорт да бъде преназначен като редови инспектор на каналите, принуждава друг колега да напусне и да му освободи мястото, за да остане да работи пак там. Нали се сещате, че като редови инспектор вината ще му е много по-малко и пак ще си прави това, за което вече беше отстранен.

– Смятате ли, че казаното от министър Демерджиев е нещо като продължение от атаката срещу вас, когато бяхте шеф на „Охранителна полиция“ в Асеновград преди 2 години и от която излезе, че няма никакви доказателства за ваши злоупотреби?

– Мисля, че атаката е продължение на това, което се случваше в Асеновград. Министърът изобщо не е запознат с нещата, които се случват в МВР и някой под него – вероятно зам.-министър, или някой друг под него му дава погрешна информация. Аз мога да кажа, че в йерархията на МВР си има служби, които изпълняват контрол на всяко ниво. Като началник на отдел „Пътна полиция“ аз съм изпълнявал общ контрол над състава, има хора под мен, които пряко отговарят за това, което пряко работят служителите. И в един момент ми казват на мен, че има слаб контрол. Но той не е от моя страна. Аз мога да кажа, че когато бях началник, моите служители си вършеха много добре и много съвестно задълженията. Началничката на сектора „Административно-наказателна дейност“ със заповед на министъра има задължението да изготвя наказателните постановления. Това, че водачът Семерджиев е представил на полицая на пътя някакво свидетелство от Швейцария, в първия момент няма как да се знае дали е фалшиво. Ние изпратихме запитване, ние разкрихме, че то е фалшиво, тогава му анулирахме всички актове и изготвихме нови, в които вече го вписахме като неправоспособен. Всичко това стана в рамките на няколко дни. Къде е липсата на контрол от моя страна? Министърът са го заблудили, но той е юрист човек и трябва да знае, че вината е лична и не може така да се петни човек. А министърът, като много говори по мой адрес, вие – журналистите, питайте го какъв автомобил кара сега в МВР – този автомобил съм го издействал лично от министерство на финансите, пребоядисали сме го и сме го предоставили за нуждите на МВР. За последните 8-9 месеца, когато бях в КАТ-София, над 30 автомобила сме дали по този начин на СДВР, на КАТ и на какви ли не служби, все сме гледали да помагаме на колегите. Не може сега с лека ръка да ми петнят името.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ