ИЗВЪНРЕДНО! Бюджетът за 2023г. събра на спешна среща в парламента ГЕРБ, ПП, ДПС и БСП

5e1c492e512599faff87746791a243c6

БСП са поканили днес парламентарно представените партии на разговор за цените, доходите и Държавния бюджет. Въпреки, че все още няма яснота за евентуално мнозинство и редовен кабинет, партиите в 48-то Народно събрание продължават да обсъждат различни теми. Левицата иска да постави акцент върху изготвянето на Бюджета за 2023 г. и приемането му в срок. По закон сметката, трябва да бъде входирана до края на месеца.

Сигурни участници в разговорите са представителите на ПП, които ще се срещнат със социалистите, за да представят акцентите в социалната и икономическата програма на партията, за която партията ще търси подкрепа в новия парламент.

От ГЕРБ също ще изпратят свои представители на разговорите.

Пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на „Български Възход“ Стефан Янев заяви, че партията му няма да се яви на срещата, организирана от Нинова.

Той отбеляза, че най-добрият принцип е „този, който приема бюджета, да го изпълнява“. Янев допълни, че ако бюджетът е неизпълним или се влезе в спирала на нови заеми, „е по-добре да бъдем по внимателни, да видим какви са цифрите и в структурата на парламента да водим сериозни разговори“.

ДБ категорично са отказали да присъстват.

Корнелия Нинова заяви преди началото на срещата, че предстоят сложни разговори за състава на правителството, но е задължително да бъде приет бюджетът за следващата година. Тя допълни, че вече има лош опит от предишния кабинет да бъде определен бюджет, а след това в пленарна зала – отхвърлен.

„Дали ще има таван на цените на парно, ток, вода, две тарифи – за хората с по-високи и по-малки доходи, дали ще бъде въведено понятието „Енергийна бедност“, бихме искали да обсъдим плащането на тока от фирмите и поне рамката на бюджета за следващата година“, заяви тя.

Лидерът на БСП допълни, че приходите и разходите за догодина трябва да гарантират семействата, икономиката, както и фискалната дисциплина. „Надяваме се на аргументиран и спокоен разговор. Не искаме да оставим държавата без тези решения В този сложен момент. Какво сме постигнали, ще ви го кажем на излизане“, заяви тя.

Според Нинова за отказалите се от срещата „очевидно тези теми не са най-важните“.

„Дали ще има следващи избори, е несигурно събитие, но бюджетът е сигурно събитие и тези разговори трябва да се водят. Защото нашата загриженост е да гарантираме на хората и икономиката какво ги очаква следващите месеци“, заяви тя, отговаряйки на въпрос на репортера на ПИК

Корнелия Нинова отбеляза, че едно от нещата, за които БСП предлага да се говори, е таванът на цените. Тя допълни, че ще бъде предложен и социален пакет, който също да бъде обсъден с останалите партии. „Хайде да видим, това което сме обещали на хората, ще го направим ли, или е било предизборна залъгалка. Партиите трябва поне да си говорим по тези важни въпроси за хората и държавата“.

Тя заяви, че няма обяснение защо от ДБ са се отказали от предложения от БСП разговор. „Служебният финансов министър е длъжен да внесе бюджета, но парламентарно представените партии сме длъжни да го обсъдим“.

Минута преди да влезе на разговора си с колегите от ПП, Нинова категорично заяви, че БСП няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Журналистите бяха допуснати да направят протоколни кадри от началото на срещата. На нея присъстват представители на ГЕРБ, БСП, ДПС и ПП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ