Цяла България говори за него! Мощна атака: Президентът Стоянов скочи на Русия заради войната

Петър Стоянов

„Няма европейско общество и европейска интелигенция, която да не застане категорично против действията на Владимир Путин срещу Украйна“. Това заяви президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов пред БНТ.

Преди дни той връчи наградите за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ, които са под негова егида.

„В последните 10-15 години отказвам да участвам във всякакви инициативи, подписки и т.н., защото смятам, че ако имам да кажа нещо, мога да го кажа сам. Това колективно присъствие ми е дошло в повече в един момент. Но когато дойдоха двигателите на тази инициатива при мен, не се замислих дори за секунда.

Беше петия или шестия ден от войната, майки с деца, взели куфари, бягаха от Украйна. Те ми дадоха примери как наши български граждани – десетки, стотици мъже и жени, се притичват на помощ на украинските бежанци и толкова бързо се организират. Това ме трогна в истинския смисъл, защото си дадох сметка, че като помагаме на украинските бежанци, ние не просто взимаме страна, ние всъщност показваме доброта, жест към хора, които са в нужда.

„Няма европейско общество и европейска интелигенция, която да не застане категорично против действията на Владимир Путин срещу Украйна. Нещо повече – откакто започна войната много опресних руския си език. Следя руски и украински сайтове. Твърде много руски интелектуалци изразяват много ясна и категорична позиция. В Русия също има съпротивителни сили. Да видим кой ще излезе победител в тази гигантска битка.

Вместо да вложат усилия, за да придобият това, от което имат сравнително малко – а то е инфраструктура, добър стандарт на живот, медицински грижи. Удивително цивилизационно разминаване.

На Запад погледът е насочен натам – всички усилия са за добруването, за стандарта на живот. Никой във френската част на Белгия например не се страхува, че Франция ще ги нападне, защото говорят един и същи език. Ако им кажете подобно нещо, ще паднат от смях“, заяви още Стоянов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ