Да изчезнеш за 90 минути: Източиха 115 бона от сметките на двама известни бизнесмени

Пари

Двама бизнесмени от Карлово изгоряха със 115 000 лв. след като станаха главни герои в измамна схема. Парите са източени от фирмените сметки на Илия Кавръков и Али Моллахалил. Единият се занимава с продажба на климатици, а другият е в строителния бизнес. Ударът е осъществен преди малко повече от месец, а за него съобщи пред „Марица“ адв. Гънчо Гънчев, който е ангажиран с казуса.

На 8 септември вечерта Илия преглежда наличната сума в сметката чрез онлайн банкирането и изтръпва. Вижда, че 40 бона са се стопили и то без негово знание. Разбира, че са направени 8 превода от по 5 бона лева към хора, които изобщо не познава. Притеснен, започнал да звъни на пожар на счетоводителката си. Тя не вдигнала и той решил да отиде до дома й. Счетоводителката чула разказа му, след което му казала, че в рамките на деня за около 2 часа не можела да се обажда, сякаш телефонът й бил спрян. Тогава отишла до офис на мобилния оператор и разбрала, че има договор за дубликат на сим картата й. Най-вероятно това е станало с фалшива лична карта. Сим картата била блокирана, а служителите в офиса активирали действителната.

Докато Илия е в неведение и се притеснява, на следващия ден строителният предприемач Али отива до банката, където го уведомяват, че от сметката му липсват 75 бона. Веднага сигнализира на ГДБОП и започва разследване. Единственото общо между двамата ужилени се оказват счетоводителката и банковия клон в Карлово, който и двама мъже използват.

Установява се, че всички преводи от сметките на предприемачите, общо 23 на брой, са на стойност 5 бона и са осъществени в рамките на час и половина по изи пей сметки на неизвестни за жертвите лица, след което са изтеглени с пластики.

Карловците смятат, че счетоводителката има намеса в измамната схема, но това тепърва ще се установява. От банката отказват да възстановят източените суми под претекст, че според тях няма нищо незаконно и операциите са извършени от оторизирания за това счетоводител. „Образувано е досъдебно производство. Пуснали сме жалби до ГДБОП, както и отново до банката за възстановяване на парите. Има основания да се счита, че има съпричастност от счетоводителката, но това разследването ще установи. Компютърът й е иззет, вече мина месец. Тя все още не е викана за разпит. За мен най-вероятно има и пропуск в системата за сигурност на банката. Има специален отдел, който следи транзакциите. Ако има нетипични за клиента, те най-малкото би следвало да позвънят. Тоест, няма как да не им направят впечатления преводи на суми през 3 минути“, каза пред медията ни адв. Гънчо Гънчев.

Той посочи, че подобна схема на източване на пари е имало и в Пазарджик преди около месец и половина. Ще се провери и дали няма връзка между отделните удари.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ