Нежното острие на ГЕРБ разкри неписано правило в НС и заяви: След 24 часа ще разберем…

десислава атанасова

Десислава Атанасова от ГЕРБ на писа тежки думи в социалните мрежи, с който коментира избора на шеф на Народното събрание“. Тя посочи едно от неписаните, но установени правила, следващи волята на гражданите и дългогодишната парламентарна практика, което може да бъде пренебрегнато. Ето какво написа тя:

В традициите на парламентарната демокрация, не само у нас, но и в други държави, партията, която е спечелила изборите излъчва председател на парламента.

Това е едно от неписаните, но установени правила, следващи волята на гражданите и дългогодишната парламентарна практика.

Начинът, по който избирателите са подредили партиите е знак, но и повод за смирение и диалогичност в политическото представителство.

Възможността да се конституира пълноценна законодателна власт с комисии, която да започне да работи по най-наболелите проблеми в държавата, изглежда отново ще е залог на тясно партийни сметки.

Четирима кандидати за председател на Народното събрание е политическо упражнение, което за пореден път в рамките на последната година и половина подрива устоите на парламентарното управление и конституционализма у нас и е лош сигнал, че би могло да се търси съгласие за каквото и да е.

Защото конституционализмът не е само буквата и нормата, то е дух, принципи и основания.

ГЕРБ – СДС два пъти досега са отчитали политически действителности – когато Ива Митева от ИТН беше избрана за председател на НС, а след това Никола Минчев от ПП.

А дали други ще бъдат на висотата на принципните решения и ще върнат парламентаризмът, както многократно са заявявали, ще знаем след 24 часа.

Росен Желязков, имаш нашата пълна подкрепа!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ