Гешев с тежки думи към депутатите. Призова ги на работа: Време е за действия! Загрижен съм

payimage-513620

Главният прокурор Иван Гешев направи специално изявление по повод писмата до всеки един от 240-те депутати в 48-то НС, които той разпрати по-рано днес. Писмата са с призив за спешни законодателни промени за борба с престъпността и взаимодействие с институциите.

„Заставам пред вас като главен прокурор и гражданин на Република България, защото съм загрижен към България. Загрижен съм, защото сме изправени пред провал в борбата с престъпността и то в национален мащаб“, обяви Иван Гешев.

„Усещането на хората е, че част от държавните институции са абдикирали от задълженията си. Всеки един от нас вижда увеличаващата се престъпност, ежедневно сме свидетели на убийствата по пътя, на телефонните измами, на битовата престъпност, на вълната от наркотици, заливащи българските училища. Миграционният натиск непрекъснато расте. Изправени сме до война близо до границите ни и сме пред прага на тежка икономическо-социална криза през зимата“, обяви обвинител №1.

По думите му институциите са задължени да се погрижат за сигурността на българите.“Нуждаем се от незабавни законодателни реформи и мерки за овладяване на престъпността, която засяга всеки български гражданин“, каза още той.

„Разбирането на прокуратурата е, че само и единствено взаимодействието на всяка една от властите, диалогът и загърбването на личния интерес и политическите различия, може да доведе до постигането на тази цел. Затова изпратих персонални писма до всички 240 депутати, в които заявявам готовността да се срещна с парламентарно представените партии и групи. Прокуратурата ще ангажира целия си експертен персонал включително и с експертни предложения за промени в законодателството с цел ефективна правна реформа“, уточни Иван Гешев.

Надяваме се, че гласът на магистратите, академичната общност и гражданското общество най-после ще бъде чут при професионален, а не в политически дебат. По думите му професионален дебат може да се проведе и по инициатива на президента.

„Времето за политическо говорене изтече, време е за професионални действия тук и сега“, отсече главният прокурор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ