СКАНДАЛ! Петков изнагля – поиска ГЕРБ да оттеглят кандидата си. От ДПС предложиха Йордан Цонев

кирил петков

Депутатите правят трети опит да решат дали Росен Желязков или Никола Минчев ще стане председател на 48-ото Народно събрание.

При първоначалното гласуване нито един от четиримата кандидати не получи необходимата подкрепа. За втори тур останаха Росен Желязков и Никола Минчев, но и при втория опит не се стигна до избор на шеф на парламента.

Така сега процедурата трябва да стартира отново и да бъдат издигнати номинации отново.

„На път сме да сътворим конституционна криза и още една система да блокира – изпълнителната е в служебно правителство, съдебната във ВСС ес непопълнени квоти и изтекли мандати, сега ще блокираме и законодателната“, каза от трибуната Десислава Атанасова.

„Законодателният орган не може да функционира без председател. Как ще намираме решения, ако комиисите не могат да бъдат избрани, да заседават при условие, че нямаме елементарен консенсус“, изтъкна тя, обръщайки се към депутатите в залата.

Тя се обърна към ПП да проявят здрав разум и да оттеглят своя кандидат от новата надпревара.

На трибуната излезе Асен Василев. „Благодаря ви за тази леко назидателна лекция. Изборът на председател в първото заседание не е норма, а закон. Ние ясно обявихме три дни преди това заседание, че ще имаме наша кандидатура“, каза той.

По думите му, най-нормалното било от ГЕРБ да си осигурят мнозинство за избор на нов председател още преди днешното заседание.

Думата получи Йордан Цонев от ДПС. „Партията ми е доайен, присъствала е във всички народни събрания от създаването на новата българска държава, така да се изразя. Много неточности имаше във вашето изказване, г-н Василев. Никое Народно събрание, с изключение на предишното, не е образувало мнозинство преди избора на председател. Аз съм тук от 1997 г. Не си позволявайте да внушавате за дивани и сараи“, каза той.

И обърна внимание на „Промяната“, че сътворяват абсурд в тази зала, защото реално, парламентът се самоблокира като институция.

На трибуната се качи Петър Петров от „Възраждане“. Той припомни, че председателят на тази институция, се избира на първото заседание. И предложи да се използва администрацията на Народното събрание за разрешаване на проблема.

Кирил Петков поиска и взе думата. „Ние не сме доайени през последните 30 години. Но едно знем, че къде ни е довел този преход, ние не сме щастливи“, каза той, обръщайки се към Йордан Цонев, като в типичен стил, обърка името му, кръщавайки го Цончев.

Петков отиде и по-далече, като поиска от ГЕРБ да оттеглят кандидата си Росен Желязков. Редно било те да отстъпят крачка встрани, защото нямало как те да имат председател, който няма одобрението на повече от 50% от депутатите.

„В политиката освен нови неща има и контюинитет. Само да ви кажа – ми в кво НАТО и ЕС се кълнете? Разговорно да ви запитам – тук има партии, които са причина да сме в ЕС и НАТО. Промяната има две посоки. Едната е към добро, другата към лошо. В следващото заседание ще ви обясня каква беше вашата промяна“, отговори му Йордан Цонев, а Кирил Петков се сниши на депутатското си кресло.

На трибуната излезе и взе думата Радостин Василев и каза, че за да бъде избран нов председател, то той трябва да получи 121 гласа. „Благодаря ви, чао!“, обърна той пленарната зала на провинциален градски парк.

Цончо Ганев от „Възраждане“ отново издигна адвокат Петър Петров за председател на Народното събрание.

Корнелия Нинова опита да играе ролята на миротворец и поиска да се приемат формално правилата за избор, защото сега било друга процедура, различна от неуспешните две преди това.

След това Корнелия Нинова предложи отново Кристиан Вигенин за председател.

Андрей Гюров от ПП заяви, че виждал, че трябвало да се върви към диалогичност. Затова издигна кандидатурата на Никола Минчев.

Десислава Атанасова препотвърди кандидатурата на Росен Желязков.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: „Бих искал да се върна към всичко, което групите изтечоха в началото на заседанието. Всички говориха за диалог. И съгласието, и обединението го разбираме, вместо да търсим общата правота, включително и правотата на опонентите. Поуките не са извлечени, поне за последните четири избора за година и половина. Основният проблем е липсата на диалог“.

Карадайъ заяви, че от ДПС също правят номинация за председател и това е Йордан Цонев.

Цончо Ганев потвърди, че кандидатът на „Възраждане“, ще е Петър Петров.

Вежди Рашидов даде думата на Даниел Митов от ГЕРБ. „За първи път чувам безпринципна диалогичност. В един парламент трябва да има диалогичност и тя може да роди нещо принципно. Констуктивизмът, който от ПП обявихте, не е конструктивно поведение. Уж искате да сте в опозиция, а искате позиция, която по традиция не принадлежи на опозицията. Това е въпрос на легитимност“, заяви Митов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ