Народът тръпне в очакване! Нов провал при избора на председател в НС: След час ще се разбере…

payimage-556491

Дапутатите подновиха работата си днес след две неуспешни процедури за избор на председател вчера.

Късно снощи от ПП обявиха, че оттеглят своя кандидат Никола Минчев и няма да го предложат за гласуване в пленарна зала.

Преди днешното продължение, се проведе председателски съвет, на който партиите трябваше Да вземат решение как да се излезе от безпрецедентната ситуация.

След края на съвета, участниците в него отказаха да съобщят неговото решение. Корнелия Нинова помаха за поздрав на журналистите, а Христо Иванов от ДБ заяви, че изявление ще направи Вежди Рашидов. Той обаче финтира журналистите и се очаква да направи обръщение или най-малкото да прочете взетото решение след началото на продължението на първото заседание.

Рашидов съобщи тъжната новина за кончината на големия български писател Антон Дончев, който почина днес. Той прикани депутатите да почетат паметта му със ставане на крака и едноминутно мълчание.

„Надявам се, че тази нощ, колеги, сте размислили Добре“, започна Рашидов.

„Искам да се извиня на всички, извинявам се на всички, Нова телевизия съобщиха да дишането ми. Имам причини, много хора знаят, и гласът не е мой, но ще се задоволя с този, който ми остана. Извинявам се на всички“, заяви той.

Той прикани председателите на парламентарните групи да направят своите предложения за парламентарен шеф. Десислава Атанасова пък напомни от трибуната, че първо трябва да се гласуват процедурните правила. 233 от 234 депутати гласуваха в подкрепа на процедурните правила. Един депутат се въздържа.

„Заповядайте, г-жо Атанасова, тя се престраши, мъжко момиче“, разведри обстановката в залата Вежди Рашидов.

„Нашата номинация отново е г-н Росен Желязков“, каза тя. И допълни, че това вероятно ще бъде последният опит да се търси в пряк двубой изборът на нов председател.

Андрей Гюров от ПП съобщи, че те няма да издигнат свой кандидат.

Цончо Ганев от „Възраждане“ издигна съпартиеца си Петър Петров.

Хамид Хамид от ДПС съобщи издигането на кандидатурата на Йордан Цонев.

Корнелия Нинова препотвърди кандидатурата на Кристиан Вигенин за парламентарен шеф.

Първата гласувана кандидатура беше тази на Йордан Цонев. За бяха 99, против 96, а 43 се въздържаха. Така предложението не беше прието.

Втората гласувана кандидатура беше тази на Кристиан Вигенин. За бяха 30, против 46, а 162 ce въздържаха. Така предложението не беше прието.

Третата гласувана кандидатура – тази на Петър Петров. За бяха 27, против 97, а 114 се въздържаха.

„Уважаеми колеги, имате една последна възможност да изберете председател на парламента, тъй като малко се поуморих“, обърна се Вежди Рашидов, който се обърка, че се гласува балотаж.

Десислава Атанасова му припомни, че остава да се гласува кандидатурата на Росен Желязков и чак тогава да се отиде евентуално на балотаж.

Пристъпи се към гласуването и на кандидатурата на Росен Желязков. За бяха 102, против 97, а 39 се въздържаха. Така предложението не се прие и се наложи балотаж. Там отидоха Росен Желязков и Йордан Цонев.

На балотажа – за Йордан Цонев гласуваха 35 депутати, 95 бяха против и 43 се въздържаха.

За Росен Желязков гласуваха 102 депутата, 97 против, а 39 се въздържаха.

„Този спектакъл продължава от вчера. Давам почивка един час, тъй като е последен шанс“, заяви Рашидов и пусна депутатите в почивка.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ