Искри между София и Скопие! Ангел Джамбазки попиля Заев заради….

Ангел Джамбазки

Поредна порция напрежение между София и Скопие. Изказване на македонския премиер Зоран Заев предизвика остра реакция на една от управляващите партии у нас.

„Македонският език ще бъде официален език в Европейския съюз, който има 500 милиона граждани“, написа той в своя профил във Facebook преди информационната кампания за предстоящия референдум за споразумението с Гърция и поканата за членство в НАТО и ЕС. Тези претенции на македонския премиер от ВМРО определиха като безумни. „В историческите и лингвистичните среди не съществува никакъв спор. Македонското наречие е западно-български диалект. Друг е въпросът как една държава нарича по своята Конституция езика си. Но в международното право език не се представя и не се признава“, коментира в студиото на „Денят ON AIR“ евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

По думите му за България въпросът дали ще признае македонския език не стои на дневен ред, тъй като истината била повече от ясна. „Всички български граждани, които някога са се сблъсквали с нашите братя в Република Македония, знаят, че нямаме никакъв проблем да разговаряме на един и същ език, а именно българският“, каза евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Mеждувременно съпредседателят на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров предлага анекс към Договора за добросъседство между България и Македония. Лидерът на „Атака“ ще внесе проекторешението в парламента. Според анализатори на подобни изявления не трябва да се обръща прекалено сериозно внимание, тъй като става дума за вътрешнополитически кампании. Спорът за новото име на Македония предстои да бъде решен на референдум, който ще се проведе в края на септември. На него ще се реши дали страната да направи компромис, за да получи членство в НАТО и Европейския съюз.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ