БСП получиха звучен шамар! Примолиха се на ГЕРБ за подкрепа, Десислава Атанасова го отряза

десислава атанасова

Ден трети на първото заседание на парламента в опит да бъде избран председател. Въпреки отстъпките на първите 2 политически сили ГЕРБ СДС и „Продължаваме промяната“, формула не беше намерена и кандидатура не беше гласувана.

След като два дни депутатите направиха неуспешни опити за избор на председател. Партиите на няколко пъти се събираха на председателски съвети, но единственото постигнато на тях беше успокояване на тона на разговорите. В течение на деня ГЕРБ-СДС оттегли своя кандидат Росен Желязков от надпреварата, но и това не реши кризата.

Възраждане“ също оттеглиха номинацията на Петър Петров. В емоционална реч Вежди Рашидов оттегли номинацията си. Тогава лидерът на левицата Корнелия Нинова каза от парламентарната трибуна, че партията и отново номинира Кристиан Вигенин. ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ решиха да не издигат други кандидатури за поста, предаде БНТ.

От „Възраждане“ предложиха Цвета Рангелова, а от ДПС продължават да стоят зад кандидатурата на Йордан Цонев.

Така беше обявена дълга почивка и днес в 10,00 часа обсъждането на кандидатите продължава за трети календарен ден.

„Уважаеми колеги, надявам се тази сутрин да сте поспали, да сте по-бодри и разумни. Днес ще продължим с процедурните правила“, обяви в началото на заседанието председателстващият Вежди Рашидов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че с голямо неудобство припомня процедурните правила, защото „все по-малък става шансът да имаме съгласие“.

Процедурата бе гласувана от 235 народни представители, присъстващи в залата.

Хамид Хамид от ДПС заяви: „В годината човек има само два дни, в които не може да си свърши работата – вчера и утре. Затова нека си свършим работата днес. И затова предлагам кандидатурата на господин Йордан Цонев за председател на 48-то HC“.

Петър Петров от „Възраждане“ предложи от името на своята парламентарна група кандидатурата на Цвета Рангелова.

Георги Свиленски от БСП предложи кандидатурата на Кристиан Вигенин, който според ПГ на БСП отговарял на всички критерии: „Нееднократно Кристиан е бил призоваван от всички парламентарни групи да поеме управлението в тежки, кризисни моменти. Нека днес всеки със съвестта и отговорността си да гласува българският парламент да има председател и мисля, че Кристиан може да бъде този човек. Надявам се на подкрепа“.

Вигенин излезе на трибуната и заяви: „Ситуацията е достатъчно сериозна, за са кажа няколко думи. Виждате какво става трети ден, не предизвикваме вече омраза, а подигравки. Парламентът е на път да се обезсмисли напълно… Всеки от нас в тази кампания разказваше на избирателите си какво иска и какво ще направи в парламента. И това не бе свързано само с избора на правителство. Дори когато си опозиция, парламентът ти дава ВЪЗМОЖНОСтта да защитиш това, да за което са те изпратили избирателите. За да се случи това, парламентът трябва да работи. За съжаление блокажът работи за тези, които искат да покажат, че парламентът е „излишна институция“ и не е в състояние да работи. Ние сме на път да убием парламента, но още по-лошото е, че обезсмисляме себе си по този начин“.

В словото си той заяви, че за него не е важен постът, а какво правиш на този пост, за да се стига до конкретни решения и резултати. „Уважавам идеята на „Възраждане“ кандидатът да няма особен политически и парламентарен опит, но ние не сме в ситуация, в която можем да си позволим това. Затова аз бих предложил, защото все пак има значение как председателят си представя работата на НС, да направим така, че председателят и зам. председателите да работят в условията на консенсус. Всеки един зам.-председател да участва всяка седмица в работата на парламента”.

„Ще завърша с това, че ме попитаха колегите – какво ще правиш, ако бъдеш избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС? Искам да припомня на колегите от ГЕРБ, при едни по-предишни парламенти, когато беше българското европредседателство, тогава ГЕРБ пое риска председател на европейските фондове да бъда аз. Тогава работихме отлично с ГЕРБ, защото беше добре за България. Затова, когато става въпрос за България и българските граждани, можем да работим заедно“, заяви Вигенин и призова парламентарните групи да го подкрепят. Той заяви, че това е последноТО гласуване, в което участва: „Ако ме подкрепите, добре. Ако не, ще търсим други решения, но за съжаление вървим по улея на един сценарий, който не е добър за България и е непредвидим като последици. Затова още веднъж ви моля за вашата подкрепа“.

Петър Петров от „Възраждане“ излезе с процедура и отбеляза, че депутатите трябва да подходЯТ сериозно и отговорно към процедурата по избор на председател на НС. Той предложи да се провери отново кворума в зала.

Йордан Цонев от ДПС заяви: „Очевидно днес тази идея кандидатите да вземем отношение е добра, за Да се опитаме пак да направим някаква различна крачка към отпушване на този институционален блокаж. Аз нямам притеснение относно това откъде би могла да дойде подкрепа. Искам да припомня на господин Вигенин, защото той беше 4 години външен министър с мандата на ДПС.

Приех номинацията на моята парламентарна група, защото идеята на ДПС беше в условия на много остра конфронтация между двете първи парламентарни сили, третата да поеме отговорността и да отпушим процесите. Аз имам две условия – че кандидатът не е началник на равните и че равните са равни. Мога да заявя, че ще изпълня това условие… За първи път в 32 годишната ни нова парламентарна история имаме институционален блокаж, който не е предвиден дори от Конституцията. Не можем да мръднем от окопите си и да изберем един човек от 240 достойни хора. Разбирате ли, докъде стигна политическата конфронтация през последните две години? Хората ни смятат за луди, не само че не ни разбират – просто ни смятат за луди. Защото няма как да им обясниш защо, по какви причини, блокираш работата на най-важната институция. Затова аз, осъзнавайки колко е тежка ситуацията, приех номинацията. България я чака един наистина дълъг път, за да излезем от кризите“.

Десислава Атанасова репликира изказването на Вигенин: „Очевидно аз не съм от номинираните и не правя изказване, за да порицая някого или да похваля друг. Нямаше да вземам дори думата, защото през последните два дни твърде много говорихме… До днес обаче не бяхме говорили за рискове. Само че чухме в едно от изказванията „щета“ и „риск“. В изказването на един от претендентите за гласовете на всички нас, който се опита да се абстрахира от лошия тон в първия ден на избор и заговори за парламентаризма като такъв. От ден първи аз и моите колеги говорим за парламентаризма като такъв. Само че вече ми се ще, че тези, които днес говорят за „парламентаризма като такъв“, аплодираха думи в пленарната зала, че „парламентът е отвън на улицата“. Ние имаме памет за тези неща“.

Вигенин отговори като лично обяснение: „Понякога се случва да си говорим и да не се разбираме, или да не искаме да се разберем. Уважавам всеки български гражданин, който излиза, гласува, без значение за коя от парламентарните групи, представени тук“.

Вежди Рашидов взе думата и се съгласи с думите на Йордан Цонев и добави: „Много ми се иска да бъдете по-мъдри от вчера. Защото народът иска да има работещ парламент. Аз се отдръпнах, за да може да вземете наистина по-вярното решение. Но виждам, че бавно отново влизаме в задънена улица. Верният път не е този“.

Съпредседателят на ПП Асен Василев взе думата: „Изходът от тази ситуация е един – да намерим човек, за когото 121 души в тази зала трябва да натиснат „за“. Така че единственото, за което ще ви помоля е, ако нямате за кого да гласувате със „За“, предложете такъв кандидат“.

Последва регистрация на присъстващите в залата и проверка на кворума. Регистрирани са 223 души по Списък от 240, кворум има.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ