Деси Атанасова съзря подъл план на Петков и Василев: Бавиха процедурно избора! Изгубихме време

payimage-556507 (1)

„Изгубихме достатъчно дълго време в излишни спорове според мен. Няма повече време. По най-бързия начин трябва да започнем своята работа. Има над 25 внесени законопроекти. Преди това трябва да бъдат излъчени комисии.“

Това заяви в кулоарите на парламента след избора на председател и зам.-председатели на НС Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Надявам се, че ще й дадем кратък срок, защото съвсем скоро бяхме в тази сграда и нищо не се е променило толкова драстично“, каза тя.

„Следва духът на консенсуса да продължи и да има пропорционално разпределение на комисиите на всички парламентарни групи, така че да получат председателско място. Това ще предложим на колегите. Ако те смятат да поставят някакви линии на разделение между парламента и диалога на политическите партии, това си е тяхно решение. Ние искаме да заявим друг тип работа в законодателния орган“, каза Атанасова.

По думите й в никакъв случай не се оформят управляващи коалиции.

„Изборът на председател стана след много компромиси и взаимни отстъпки, прекъсвания, събирания, гласувания и прегласувания. Този компромис се наложи, защото си даваме сметка, че трябва да има една единствена коалиция и това е коалицията на разума. Благодаря на останалите парламентарни групи, които се отнесоха отговорно към работата ни за избор на председател“, каза тя.

Атанасова благодари и на г-н Рашидов, „който в началото ще изпитва известни трудности“.

„Всички зам.-председатели ще му помагат, за да вземаме решения в един разумен и диалогичен тон“, добави тя.

По думите й всяка сложна ситуация дава и различни възможности.

„Взаимно така ще можем да се контролираме и така никой няма да успява да внася лобистки поправки или правно неиздържани текстове. Може би ще имаме взаимен контрол в 48-то НС между парламентарните групи. Това е и гласуваното от гражданите доверие – никой да не може да управлява сам, дори и да трябва да се намират трудни мнозинства“, каза Атанасова.

Според нея това може да е ключът за едно добро законодателство. „Сега може да е дошъл моментът да сме по-прецизни при всяко предложение и да търсим консенсус“, каза тя.

Атанасова призна, че се е уморила да търси обяснение на поведението на ПП:

„Говорихме многократно с тях. Според мен те искаха да бавят процедурно избора“, уточни лидерът на ПП ГЕРБ-СДС.

Тя натърти, че това гласуване е било единственият разумен и възможен изход. „То беше единствената възможност парламентът да се посвети на законодателната си дейност“, каза тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ