Сензационно! ГЕРБ разкриха ходовете си след преговорите с Паси и Плевнелиев, ДеБъ отсвирили среща

десислава атанасова

„Очаквам другите партии да разберат, че без диалог няма съединение, а без съединение няма сила. При избора на председател на НС надделя отговорността пред народа“, каза Десислава Атанасова след преговорите за правителство.

„Това беше една от стъпките за търсене на възможности за разговор. Отдавна заявихме да седнем на масата, да търсим възможност за Диалогичност чрез хора, които са извън активната Политика, и да бъдат медиатори. Говорихме за предизвикателствата на кризите, включително през законодателния въпрос, както ще има ли Народно събрание в следващите месеци, ще има ли правителство. Ние от ГЕРБ-СДС ще положим тези усилия до края. Надявам се, че в следващите няколко дни някои от парламентарните сили ще преосмислят решенията си. Много кризи има, с които трябва да се справим. Никой от гражданите не очакват от нас упорство, никой не очаква политическото его да вземат надмощие, изтъкна тя.

„Хубаво е лидерите на останалите политическите партии де разберат, че трябва балансираност, защото залогът е голям“, допълни Даниел Митов.

„Няма да си позволим аритметично мнозинство. Да съберем този, този и този и да минем 120. Това няма да стане. Ако първият не е успял да получи подкрепа, каква е логиката на петия да иска подкрепата на първия“, допълни Томислав Дончев. Той отказа да отговори дали очакват подкрепа от ДБ.

Плевнелиев каза, че списъкът от темите е бил дълъг. „Започваме от това как да засилим парламентаризма. ГЕРБ-СДС заявиха ясна подкрепа, независимо какъв е форматът, важното е България да има работещо правителство. Говорихме за Русия. Необходима е политическа воля за предприемане на сериозни реформи – през следващите 6 месеца да се стигне до Конституционна промяна, свързана с правна реформа за бързо и ефективно правораздаване. Целта ни е, освен да търсим пресечните точки, да се опитаме да излезем с проект на декларация, която да предложим на народните представители. Ние сме оптимисти, виждаме по-голямо съгласие“, поясни Плевнелиев. Той обави, че двамата с Паси говорят с всички. И разкри, че преди минути са Получили отказ от ДБ за участие в разговорите за правителство.

„Първият общ знаменател се появи с откриването на НС, когато засвири Одата на радостта – химнът на Европа“, беше лаконичен Паси.

Днес започнаха разговорите за правителство. Първата среща на контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, бе ГЕРБ-СДС.

„Ние ще зададем един много елементарен и важен въпрос на всички партии дали са готови“, каза Плевнелиев преди срещата. Той уточни, че няма да се правят срещи за коалиции, а за нагласите на партиите за съставяне на правителство.

„Нашата мисия е нещо по средата между „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“- да търсим повече това, което доближава партиите, отколкото това, което ги разделя. Аз за първи път съм работил с Плевнелиев, когато заедно организирахме посещението на Бил Клинтън в България. Участвал съм в десетки преговори, но като че ли най-трудно е Да се организират разговори между българи и българи“, поясни Паси.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ