Баба Иванка от Дълбок извор издъхна в адски мъки, удушена заради 5лв. Убийцата получи 29г.

донка петкова

На 1 февруари 2017 г. денят на баба Иванка започва като всеки друг. Става, пие си лекарствата и чака Донка, за да й помогне. Не очаква обаче, че тази сутрин ще й бъде последна.

Помощничката идва, но не за да си свърши работата, а за да убие пенсионерката, пише „Марица“.

38-годишната Донка Петкова била безработна. Живеела в пловдивското село Дълбок извор. Нямала нито умения, нито достатъчно познания, за да започне добре платена работа и да живее нормално. Освен това, голяма тежест, и то не в нейна полза, било миналото й.

До 2017 г. Донка имала пет присъди, включително и за грабеж. За последно излязла от затвора през юни 2014 г. и оттогава заживяла в Дълбок извор.

Опитвала многократно да си намери някаква работа. На няколко пъти била наемана да гледа през деня възрастни хора, ​които не могат да се обслужват сами, а близките им са ангажирани с работа и семейство. Възрастните се оплаквали, че не върши почти никаква работа, постоянно искала пари, имали и съмнение, че извършва дребни кражби. Така хората, които я били наели, се отказвали от услугите й.

Случвало се Донка да не работи с месеци, като нямала нито стотинка за храна и цигари. Налагало се да проси, както и да краде.

Отивайки в село Дълбок извор, Донка искала да покаже изцяло нов образ, за да може хората да й имат доверие и съответно, когато имат нужда, да я викат и да плащат. За няколко месеца всички я опознали. По-голямата част от жителите се доверили трудно.

В началото на месец януари 2017 г. тя се сближила със самотната 84-годишна пенсионерка Иванка Кукова. Видяла, че възрастната жена се справя трудно сама – нямала сили да си почиства, да си готви, да ходи до магазина.

Донка усетила, че това е златната възможност за нея да има все пак някакви доходи, макар и минимални. В един от разговорите със старицата предложила своите услуги. Казала й, че ще бъде до нея почти цял ден и че няма да иска много пари за това. Донка успяла да я убеди, че има нужда от нея. Така пенсионерката се съгласила на всекидневни посещения срещу суми от порядъка на 2-4 лв.

Рецидивистката ходела всяка сутрин. Почиствала, зареждала и палела печката, шетала из къщата и по двора, понякога готвела, ходела до магазина и т.н. Донка била доволна, защото имала възможност да се храни там, а в края на деня вземала и пари, с които си купувала предимно цигари.

Около месец всичко вървяло добре. Двете се разбирали, говорели си, старицата си плащала. На 1 февруари обаче ситуацията рязко се променила и излязла извън контрол. Както всеки ден, и тази сутрин Донка отишла в дома на баба Иванка. Пенсионерката вече била будна и облечена. Седяла на едно от леглата в дневната стая и гледала телевизия.

Помощничката се заела със своята работа – изхвърлила пепелта от печката, заредила я с дърва и я запалила. След това изчистила къщата. Като приключила, седнала на леглото до старицата, за да я пита дали иска да напазарува и има ли нужда от нещо. Баба Иванка казала, че всичко си има. Донка помълчала минута, след което подела друг разговор – за пари.

Поискала пенсионерката да даде 5 лева, а не обичайните 2-3 лв., за да си купи кафе и филтри за цигари. Обяснила, че й се пушело, но има само тютюн. Съвсем спокойна, баба Иванка отговорила, че веднага би дала, ако има. В момента обаче не разполагала с излишни пари, тъй като имало още няколко дни до пенсия. Обещала обаче, като я вземе, веднага да й задели.

Донка не останала доволна от този отговор. Изведнъж изражението се променило, а след секунда вече не се контролирала. Вбесила се от отказа и се нахвърлила върху баба Иванка.

Хванала я с двете си ръце за гърлото. Пенсионерката се уплашила. Опитала за кратко да я отблъсне, тъй като нямала сили, и отново обещала, че ще й даде пари, като вземе пенсията, тоест след няколко дни. В яростта си Донка не чула нито дума. Ритнала силно старицата, след което я притиснала към ръба на плота на мивката.

Няколко секунди пристискала силно, докато старицата вече стенела от болка. След като отпуснала захвата, старицата се строполила на земята. Помислила за миг, че Донка е приключила. Но не било така. Нападателката скочила върху нея, притиснала с колене гърдите й и я стиснала силно с двете си ръце за шията. Секунди по-късно баба Иванка престанала да дава признаци на живот и издъхнала.

През цялото време, преди да настъпи смъртта, пенсионерката била в съзнание. Викала, молила се за помощ, направила безуспешни опити да се отбранява, но нямала шанс срещу силния си опонент.

След като разбрала, че баба Иванка е мъртва, Донка свалила от ушите й златните обеци и ги прибрала в джоба си. Взела от къщата два килима, пътека и чувал, в който имало чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница.

Отнесла всички вещи в къщите на свои познати от селото, след което се прибрала в дома си и започнала да върши обичайните си задължения. Там скрила златните обици в сак.

Малко по-късно роднини на възрастната жена дошли, за да я видят дали е добре и има ли нужда от нещо. Не очаквали обаче да се сблъскат с кошмар. Влезли в дома на баба Иванка и се вледенили от ужас – насред стаята открили трупа й и веднага се обадили на тел. 112.

След като криминалистите установили следи от насилие по тялото на пенсионерката, подозренията веднага били насочени към помощничката Донка. Още същия ден рецидивистката ​била арестувана. Няколко часа по-късно се сдобила с обвинение за убийство, повдигнато от прокуратурата.

Безмилостна присъда: 29 години решетки за Донка заради жестокото убийство

По делото е назначена тройна съдебномедицинска експертиза. Според заключението, смъртта на баба Иванка е настъпила в резултат на „механична асфиксия при притискане на шията с ръце“, или удушаване. Спрямо Донка Петкова е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. От прокуратурата поискаха доживотен затвор без замяна за удушвачката още на първото заседание по делото в Пловдив.

Според обвинението, Донка „извършила престъплението в условията на опасен рецидив, умишлено е умъртвила старицата, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата и с особена жестокост“.

В съда Донка опита да се оправдае за убийството с твърдението, че била много ядосана и не се контролирала. Това учуди както съдиите, така и прокурорите в залата. От рецидивистката се чу също: „Това, което го направих, няма да се повтори”. Магистратите обаче са безмилостни – както тези в Окръжния съд, така и колегите им от Апелативния.

„Затворът очевидно не е превъзпитал тази жена. В нея не е останало нищо човешко, след като заради кутия цигари тя е отнела човешки живот. Тя функционира на ниво елементарни потребности. Затова тя трябва да бъде изолирана за максимално дълъг срок от обществото!“ – с тези думи приключи пледоарията си прокурорът.

Синът на убитата Ангел Куков пък се разплака в съдебната зала и поиска смъртна присъда за обвиняемата. „Тази жена е влязла в къщата ми, удушила е майка ми, разбила е главата й. Тя не трябва да живее. Смърт за смърт!“, призова той.

Окръжните магистрати постановиха 25 години за умишленото убийство и 4 години за последвалия грабеж, които се включват в по-голямото наказание. Освен това, заради многократните осъждания за други престъпления, съдиите прибавиха още четири години.

Така общата присъда, вместо максималната – доживотен затвор без право на замяна, стана 29 години затвор. Наказанието е потвърдено след това както от Апелативния съд, така и от ВКС. Към момента Донка излежава присъдата си в затвора в Сливен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ