ОКОНЧАТЕЛНО! Решиха съдбата на Йоан Матев за убийството в Борисовата градина!

йоан матев

Обрат по случая с убийството в Борисовата градина. На втора инстанция Йоан Матев е осъден на шест години и шест месеца затвор.

Матев ще трябва да заплати на родителите на Георги Игнатов общо 300 000 лева, съобщава БНТ.

На първа инстанция Йоан Матев беше оправдан от петчленния състав на съда с три на два гласа. Съставът на съда тогава беше единодушен, че младежът от видеото, разпространено от МВР, е Йоан Матев и че той е бил в Борисовата градина.

Като основен мотив за присъдата тогава беше изтъкнато, че няма нито преки, нито косвени доказателства, че именно Йоан Матев е държал ножа, с който е убит Георги.

Седем години по-късно косъм, намерен върху оръжието, се оказа, че не е на жертвата. Това стана по-рано днес на заседание на Софийския апелативен съд.

Експертизата бе поискана на предишното заседание на Апелативния съд през юли, резултатът от която става ясен днес.

Миналата година съдът оправда Йоан Матев поради липса на достатъчно доказателства.

Прокуратурата настоява за осъдителна присъда от 9 години и по-строга мярка – задържане под стража.

Георги Игнатов бе намерен мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юли 2015 година, след като е бил намушкан с нож. На записи от охранителните камери се вижда как младеж се отдалечава тичешком от мястото. Той обаче не бе разпознат в началото, а едва 2 години по-късно съучениците на Йоан Матев го посочиха като лицето от кадрите. Брат му Марсел даде показания, посочвайки шахта, в която е скрит ножът, но после се отказа да свидетелства.

Едва в края на 2017 година Прокуратурата внесе обвинението срещу Матев. Той отрече обвиненията и обясни, че е разбрал за престъплението от медиите и социалните мрежи.

Днес прокурорът отново поиска отмяна на оправдателната присъда на Матев и нареди налагане на ефективно наказание от 9 г. затвор. Ефективна присъда и отмяна на оправдателната поиска и защитата на пострадалото семейство на Георги. Близките на убитото момче настояват и за преминаване на мярката от подписка в задържане под стража, ако обвиняемият бъде осъден.

Адвокатът на Матев твърди, че вината на Матев за престъплението е недоказана и настоява за потвърждаване на оправдателната присъда.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ