Извънредно! Иван Гешев внезапно в парламента за среща със Стефан Янев, нищят съдебната реформа

иван гешев

Главният прокурор Иван Гешев пристигна в НС, за да се срещне с лидера на партия „Български възход“ Стефан Янев. Срещата е открита за медии и се провежда в зала „Запад“.

Стефан Янев обяви, че е организирана срещата след писмото на Гешев до 240-те депутати и от коалиция „Български възход“ възприели това като знак за протегната ръка. Смятаме, че трябва да има конструктивен диалог и партньорство, каза Янев.

В този широк дебат, свързан със съдебната реформа, е да бъдем в състояние да коментираме и да видим препоръките, които идват от европейските партньори как да си подредим смислено нашата държава, така че тя да действа в полза на българските граждани и бизнес, коментира Янев.

Инициативата ви е най-точната и е необходимо да споменаваме няколко основно наболели въпроси за наркоманията и превенцията и войната по пътищата. Отворени сме да работим, благодаря, че се отзовахте на поканата, каза Янев.

Разбирането на прокуратурата е, че днес можем да поставим добро начало, каза Гешев.

Липсва взаимодействие между правоохранителната система, притеснен съм за това, не помня такова дори от времената, които се сочеха за негативни примери от времето на Цветан Цветанов, изтъкна той, като се извини на Цветанов за това, че го споменава.

Притеснен съм, защото това е една система и ако няма връзка между отделните звена – служби за сигурност, прокуратура и съд, няма как да има справедливост и присъда, обясни главнияТ прокурор.

Не се извършват законодателни реформи, за които ние призоваваме, каза още той.

Мой познат шофира по магистралата в Холандия и в края на магистралата получава есемес с текст, че е засечен с превишена скорост и от кредитната му карта е дръпната сумата за глоба, разказа Гешев.

В диалога се ражда истината, нека се чуят аргументите и да стане експертен разговорът, а не политически. Политиката трябва да реализира експертните становища, посочи той.

Надявам се това да е началото на един диалог и вие да решавате проблемите на българските граждани. Може да не харесвате нашите експертни становища, може и ние да не харесваме вашите, но е важно да има чуваемост, да има диалог, да си говорим, каза Гешев на финала на срещата.

Ние сме за диалога, първата крачка е направена, посочи и Янев.

Пред журналисти извън залата Иван Гешев каза, че хората усещат абдикация на държавата от това да защитава правата им. Призоваваме за диалог и за решаване на проблемите на гражданите, както и за всеобхватна реформа, а не клишета, каза той.

Няма да се занимаваме с дребнотемия днес при наличието на такива важни теми, отговори той на въпрос по какво се различават арестите на Севдалина Арнаудова от тези на Владислав Горанов и Бойко Борисов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ