Скандалът ескалира! БСП се съмняват за огромни фалшификации с машините на последните избори

корнелия нинова

От БСП този път няма да отстъпят за промените в Изборния кодекс, с които ще се позволи гласуване и с хартиени бюлетини, тъй като експертите им се съмняват в отброяването и разпределението на близо 10 процента от вота с машини.

Това заявиха депутати от ПГ “БСП за България” и уточниха, че става дума за близо 260 000 гласа от всичките над 2,6 млн. избиратели, отишли до секциите на 2 октомври, пише Труд бг.

Социалистите имат мнозинство с подкрепата на ГЕРБ и ДПС за поправките, които внесоха още в първия пленарен ден на 48-ото НС, а връщането на хартиените бюлетини допълнително е обтегнало отношенията им с доскорошните им коалиционни партньори от ПП и ДБ.

От ГЕРБ също настояват един от първите законопроекти след сформиране на правната комисия да бъде Изборния кодекс, защото “вероятно предсрочните избори ще са скоро”.

От най-голямата парламентарна партия също ще предложат изчистване на някои от текстовете в изборния закон, касаещи броенето на разписките от машините.

За промени в изборното законодателство са и от “Възраждане”, които искат съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание, както и видеонаблюдение в секциите.

Против връщането на гласуването с хартиени бюлетини и проверка на изборните резултати истерично се обявават Продължаваме промяната и Демократична България. тяхната позиция експертът д-р Борислав Цеков коментира така:

Паниката, която обхваща олигархичния хомонкулус, наречен „Продължаваме промяната“ и техните единородни близнаци от ДБ, колчем се постави въпроса за проверка на машините за гласуване, на софтуера и на частните фирми и лица (все близки до тези две формации!), на които ЦИК е поверила съхранението и поддръжката на машините, е ясна индикация, че има нещо с нередно с машинния вот.

Всепризнатият специалист по избори проф. Михаил Константинов също доказа с факти, че и на този вот някой е бърникал в машините.

„Дневникът е подправен“. То е толкова абсурдно това, че стига едно да бъде. Какво показва това? Някой може да бърка в машините, нали така. Смятате ли, че в Тайван, които са много сериозни хора – там се правят 90 на сто от чиповете на света, че там ще програмират „Дневникът е подправен“? Не. Тук някой, с нерегламентиран достъп си програмира, каквото си поиска.“, коментира проф.Константинов неотдавна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкри вчера в тв интервю пазарлък от страна на Кирил Петков по темата с хартиените бюлетини. БСП прокараха идеята за връщане на хартията във вота като очаква подкрепа на ДПС, ГЕРБ и БВ.

Темата обаче е станала повод Кирил Петков от ПП да предложи сделка – влетял на председателски съвет и заявил: „Оттеглете си промените в Избирателния кодекс и тогава ще подкрепим Кристиан Вигенин за първия пост в НС”.

„Когато предложихме хартиените бюлетини, реакцията беше направо истерична. Буди съмнение. Това ли е най-страшното – хартиеното гласуване. Навсякъде се шушука, че машините може да променят вота.

Къде е проверката на машините, които изписаха „Дневникът е подправен”? Ние само за няколко знаем. Може да е имало и други. Машинното гласуване ограничава конституционното право. Ние искаме хората да имат избор, затова предлагаме смесено гласуване”, каза лидерът на БСП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ