ЕКСКЛУЗИВНО! Президентът Румен Радев хвърли бомба от Кишинев: Подписваме важен договор!

Румен Радев 2

Договор за пренос на природен газ през Молдова за България подписаха директорите на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и на молдовската газопреносна компания Вадим Ганзар. Това стана в столицата Кишинев по време на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Молдова по покана на молдовския му колега Мая Санду. Повод за посещението е 30 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави, предава НОВА.

„Нашата цел е да бъдем единни и заедно да построим мирно и проспериращо бъдеще”, заяви Мая Санду след подписването на договора.

„България постигна значителен успех при диверсификацията на източниците и маршрутите на газ. Основно чрез изграждане на междусистемни газови връзки със своите съседи. И дялово участие в терминали за втечнен газ. Последният търг за доставки на газ – прозрачен, открит, свали два пъти цената на синьото гориво. Сега можем да избираме доставчици от цял свят според цена и сигурност на доставките. Чрез реверсивни възможности можем да доставяме газ от юг на север, през Гърция, България, Турция и Румъния към Молдова”, уточни българският президент.

С подписването на споразумението Радев уточни, че страната ни протяга ръка към Молдова и нейния народ в трудно положение. „Това е проява на солидарност и общ подход към кризите, за да може да помогнем на Молдова да има диверсификация на доставките. Това означава по-ниски цени и сигурност на доставките”, подчерта още държавният ни глава.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ