Цяла България говори за думите на Радев: Тези българи носят най-чистата любов към родината

румен радев 1

Българската общност в Молдова поддържа жива връзката с историческата си Родина – в продължение на два века тя отстоява своята национална, етническа, езикова, културна идентичност, въпреки изпитанията. Това заяви президентът Румен Радев по време на празничното отбелязване по случай Деня на бесарабските българи в Тараклия. В церемонията в града освен българския държавен глава участва и президентът на Молдова Мая Санду, съобщават от президентската пресслужба.

„Вие сте носители на най-чистата, романтична и силна представа за любов към българското“ – с тези думи президентът Радев се обърна към събралите се на тържеството, което се състоя в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Държавният глава отбеляза, че с положените усилия представителите на българската общност са демонстрирали силата на българския дух и родолюбие, с което и допринасят за етническото и културно многообразие в Молдова. „Самото присъствие на президента на Молдова на празника днес е израз на подкрепа, уважение и разбиране за важната роля на българската общност в общественото развитие на страната“, заяви Румен Радев. „България подкрепя силно пътя на Молдова към ЕС и колкото по-бързо страната стане част от съюза, ние всички ще бъдем заедно в голямото европейско семейство и ще имаме още по-големи възможности за сближаване и сътрудничество“, посочи Румен Радев.

„За да може нашата общност да упражнява своите права, е изключително важно Тараклийският регион да се запази като самостоятелна административно-териториална единица“, заяви Румен Радев. Пред журналисти той посочи, че при разговорите си с Мая Санду и с представителите на институциите в Кишинев е срещнал разбиране, че това очакване ще бъде отчетено при предстоящата административно-териториална реформа.

Президентът подчерта ролята на Тараклийския държавен университет като средище за изучаване на българския език, литература, история и традиции. „Дълг на българската държава и на общността в Молдова е не само да оказваме финансова подкрепа на този университет, но и да работим активно за неговото развитие като перспективно и важно за съвремието висше учебно заведение“, заяви Румен Радев.

Поради редица исторически, обществено-политически и тежки демографски причини учебното заведение изпитва трудности. По думите на президента, България и Молдова трябва да обсъдят ангажимента си за ясен оздравителен подход, свързан с финансирането и самостоятелния юридически статут на университета, за което е била изразена подкрепа на най-високо политическо ниво.

Освен за финансовото стабилизиране на университета, Румен Радев посочи, че са необходими усилия и учебното заведение да предлага нови и атрактивни специалности, така че младите хора, които го завършват, да намират професионална реализация в Молдова и да са полезни за обществено-икономическото развитие на страната.

След концерта в Тараклийския университет, президентите Румен Радев и Мая Санду участваха в среща, посветена на дейността и перспективите пред Тараклийския университет, след което българският държавен глава разговаря с представителите на местните власти, които го запознаха с проблемите на българската общност. В Тараклия президентът присъства и на откриване на пресклуб на Българската телеграфна агенция.

Българският държавен глава Румен Радев е в Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду. Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова, което двете страни отбелязват тази година.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ