Красен Кралев: Странно ми е като говорим за Хартиена коалиция, а не за ,,Коалиция на Мадуровките“

красен кралев

„Политическият егоизъм взима връх в парламента. Нашите опоненти тропат с крачета, защото някой им е взел играчката и блокират процесите.“ Това заяви бившият министър на младежта и спорта и народен представител от ГЕРБ-СДС Красен Кралев в БНТ. По думите му, хората нямат нужда от незряло политическо поведение, а от реални решения. „Народът ни каза с вота си: Седнете и се обединете! Ние разбрахме ясно посланието на хората. Трябва да се обединим около дневния ред на обществото, за да се справим с икономическата криза, в която ни вкара „Промяната“, заяви Кралев.

„Имаме готовност да управляваме“, заяви бившият спортен министър. Той обясни, че ГЕРБ-СДС е единствената партия с програма за управление на България, в която има решения за кризите във всеки сектор. „Но ни трябват съмишленици. Политиката ни на протегната ръка към останалите партии е факт, виждате много компромиси от наша страна – въпреки, че сме победители на изборите“, коментира още Красен Кралев.

По думите му не може да се говори за скандал с разпределението на комисиите, защото за разлика от предишния парламент те са сформирани за рекордно бързо време. „Спомнете си, че в миналото Народно събрание опозицията нямаше нито една комисия. В момента сме направили така, че всички партии да има председатели на парламентарни комисии на пропорционален принцип“, обясни народният представител.

Красен Кралев беше категоричен, че 48-мият парламент все още не е обречен на провал, защото всеки ден е решаващ за това да се сформира работещо правителство. Той напомни, че само преди два дни в Народното събрание беше взето важно решение за приемане на еврото през 2024 година с мнозинство от 157 гласа „за“ от страна на проевропейските партии ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП.

На въпрос за връщането на хартиената бюлетина Кралев коментира, че не може да се говори за „хартиена коалиция“ в парламента, защото това означава, че има и „Мадурова коалиция“ – на партиите, подкрепящи машините. „Насилственото въвеждане само и единствено на машинен вот е дискриминация към част от българите – това е технологичен ценз към българския народ, което е нарушение на Конституцията. Правото на вот на всички български граждани е гарантирано. Всеки гражданин трябва да има правото да избира как да гласува с хартия, или на машина. Това е целта на ГЕРБ“, заяви бившият министър.

„ГЕРБ не е участник в спора около Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в парламента“, подчерта Красен Кралев. „Ние не сме проявявали интерес към ръководството на тази комисия. Доколкото знам от самото начало тя е поискана от ДПС. Според мен Радостин Василев се вкопчи в ръководството на спортна комисия, защото само преди 2-3 седмица настоящият спортен министър Весела Лечева заяви, че е дала на ГДБОП някои от договорите, сключвани от Радостин Василев. Има сериозни съмнения за опит за незаконно присвояване на средства. Органите на реда работят за разкриване на случая. Според мен Василев иска да управлява парламентарната комисия, за да налага натиск върху спортния министър“, обясни той. Според Кралев Радостин Василев е бил изключително слаб и компрометиран министър на младежта и спорта.

Относно взаимните обвинения между Василев и Лечева Кралев коментира, че в мандата на Радостин Василев има сериозни нарушения като закупуване на ненужен софтуер за Национална спортна база на четворно завишена цена. „Скандално е, че е дадена бруталната сума от 2 милиона за реклама на ТОТО-то. Има случаи, в които НПО дружества са получавали по половин милион лева по съмнителен договор, подписан в деня на учредяването на въпросните дружества“, обясни Красен Кралев. По думите сигнала на Василев срещу Лечева до КПКОНПИ се касае за това, че когато заемаш позицията спортен министър следва да напуснеш федерацията, в която заемаш управленска позиция. Кралев обясни, че при предишния служебен министър на Румен Радев Андрей Кузманов също е имал същия казус. Но тогава никой не се заинтересува от това.

„Помните, че Радостин Василев отправи редица кухи обвинения срещу мен. Какво стана? Бяха направени поредица от обстойни проверки на моята дейност като министър – разбира се, доказа се, че няма нарушения. За дейността на един министър на спорта трябва да се съди по отношението на спортните федерации към него. Питайте ги какво мислят за Радостин Василев, за да разберете думите ми“, каза Красен Кралев.

Относно своята трета изложба, която бе представена в галерията на Вежди Рашидов при голям интерес, Кралев обясни, че рисуването му помага да изрази себе си. „Изкуството ми помага да се абстрахирам от политическата среда, наситена с отрицателна енергия. Рисувам от студент, но се върнах активно към изкуството преди 5-6 години, това е моят начин да намеря вътрешното си аз. Благодаря на моя приятел Вежди за подкрепата“, каза още Кралев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ