Терор над водещи: Нещо ужасно се случи с Мира Добрева

Мира Добрева

Фалшив инстаграм профил използва снимки на водещата от БНТ Мира Добрева, за да събира данни от други потребители в социалната медия, информираха от националната телевизия. Целта е евентуална финансова измама. Според експерти, винаги когато в социалните мрежи някой иска или предлага пари, имайте едно наум.

Само за няколко дни Никол Шулц, която в инстаграм е приела образа на Мира Добрева, успява да изпрати десетки съобщения до различни потребители, пише standartnews.com.

„Изглеждате амбициозен човек, което ме накара да ви попитам дали сте отворен към идеята за допълнителни приходи. Ще проявите ли интерес, ако ви изпратя повече информация?“, пише фалшивият профил.

На подобни съобщения не се отговаря – в това е категоричен експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Най-вероятно ще последва опит за финансова измама или кражба на лични данни.

„Безплатен обяд няма. Тези хакери са много добри психолози, страшни манипулатори“, каза Любомир Тулев – експерт по киберсигурност.

„Освен моите снимки, взима и моите статуси и ги превежда на английски. Тоест това, което е написано под снимките, наистина аз съм го казала. Ето този статус например, който е мой, наистина аз съм го написала, същата тази снимка със същото описание, само че на английски е в неговия профил“, заяви Мира Добрева.

„Предлагат уж брандирана като надомна работа, кликни тук на този линк, регистрирай се, след това трябва да платиш някаква сума, за да участваш в кампания“, каза Любомир Тулев.

Има начини да бъде установен IP адреса на потребителя. Подобни хакерски атаки обаче често идват от страни като Мароко и Кот д’Ивоар.

„В тези държави извършителите дори не се притесняват да скриват своите адреси и самоличност поради простия факт, че с една такава държава от България много трудно можем да колаборираме, въобще от ЕС“, каза Любомир Тулев – експерт по киберсигурност.

Правилната стъпка е докладване на фалшивите профили. В този случай администраторите реагираха само за няколко часаЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ