Гешев се срещна с родителите на прегазено от полицай момиче: Зад вас съм! Ще направя и невъзможното

иван гешев

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с родителите и близки на загинало при пътен инцидент момиче. „Българската прокуратура, аз лично, ще направим всичко възможно тези случаи да не продължават и да намалим тази престъпност, която залива българските граждани, очакваме всички български институции да ни подкрепят, защото би трябвало да работят в интерес на българските граждани“, каза след срещата Гешев, цитиран от БТА.

През 2021 г. седемгодишното момиче Моника е било блъснато на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница. Подсъдим за случая е Владимир Панайотов, който е полицай. Първоинстанционният съд осъжда мъжа на четири години и осем месеца затвор, но Апелативният съд в Пловдив променя присъдата на три години условно с четиригодишен изпитателен срок. Във връзка със смъртта на детето близките организираха редица протести с искане за справедливост.

„Главният прокурор ни каза, че държавата е зад нас и че може да разчитаме на него. Условната присъда е протестирана от държавното обвинение“, коментира след срещата близък на семейството – Иван Спасов. Той добави, че днес детето е щяло да навърши девет години.

„Исканията ни са за спешни промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, защото при такива остарели закони убийците на пътя се измъкват“, каза Спасов и допълни, че близките разчитат на държавното обвинение „да свършат нещо и да има справедливост“.

Майката и бащата на момиченцето заявиха, че се надяват на ефективна присъда. „Искаме справедливост и ефективна система, която да работи, не искаме тези стари закони“, добави майката Блага Калоферова. Искаме съдът да си свърши работата, коментира бащата Марин. „Къде е тази държава, къде са тези закони? Трябва някой да я спре тази война на пътя“, добави майката.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че трябва да се направи „възможното и невъзможното“, за да има справедливост за българските граждани. И отново акцентира върху нуждата от диалог между институциите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ