От БСП бесни, удариха по масата: Може и да задължим служебния кабинет да внесе бюджет

вигенин

БСП ще настоява служебният кабинет да внесе предложение за проектобюджет за 2023 г. до края на месец ноември. Политическите формации трябва да подходят отговорно към приемането на бюджета, за да не се постави под риск дългосрочната стабилност на страната. Това заяви заместник-председателят на парламента и заместник-председател на Националния съвет на БСП Кристиан Вигенин.

„Макар и да има риск с плаващите мнозинства, които се формират в Народното събрание, ние държим да бъде внесен бюджет за следващата година. Ако трябва ще инициираме решение на парламента, с което да задължим служебното правителство да внесе бюджет“, каза Вигенин.

Актуализацията на действащия сега бюджет беше приета с 230 гласа от предишния парламент, припомни той. Оказа се, че политическите формации могат да намират адекватни, съвместни решения. Това може да се случи по същия начин и за бюджета за 2023 г., допълни Вигенин.

„Идеята да бъде продължен сегашният бюджет, със същите политики, означава, че няма да бъдат актуализирани минималната работна заплата, социалните плащания, пенсиите и ред други неща, които ще засегнат хората с най-ниските доходи. При положение, че инфлацията наближава 20 процента, как да останем със същата минимална работна заплата“, заяви Вигенин.

„Народното събрание има да свърши немалко работа, която се опасяваме, че няма да може да свърши, ако няма по-голям хоризонт на действие. Това са законите, които трябва да се приемат с Плана за възстановяване и устойчивост, за да си гарантираме, че средствата ще продължат да постъпват и следващата година“, добави той.

БСП няма да участва в преговорите с т. нар. контактни групи на ГЕРБ. Няма и да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ – СДС, на ДПС или на „Възраждане“, потвърди позицията на партията Вигенин. Разговори са възможни с „Продължаваме Промяната“ при втория мандат, каза още той.

„Моят анализ обаче показва, че правителство няма да има нито с първия, нито с втория мандат. Затова нашата оценка е, че по-скоро шансът е с третия мандат, като много зависи на кого ще бъде връчен. Ако третият мандат дойде при нас, отново, както и в предишните случаи ще положим всички усилия да има правителство“, заяви Вигенин.

Той подчерта, че БСП няма да създава контактни групи, защото не се нуждаят от посредници, за да преговарят. Преговорите ще се водят на най-високо политическо равнище, с ясни приоритети и програма.

Кристиан Вигенин изрази позиция, че е добре евентуалните нови избори да са през март догодина. „Виждам, че президентът се опитва да разтегли във времето конституционната процедура, защото иначе означава да правим предизборна кампания през януари. Тогава има голям риск избирателната активност да бъде още по-ниска, да произведе още по-сложни резултати за следващото НС“, коментира той пред БТА.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ