Служебният кабинет взе решението, което всички чакахме – за пенсиите, бизнеса и социално слабите

гълъб донев заседание

Удължението на Бюджет 2022 получи одобрението на Министерския съвет. Причината за това да се случи е, че Министерството на финансите и служебното правителство решиха да не внасят проектофинансова рамка за следващата година, защото няма редовен кабинет.

“Правителството се спря на т. нар удължителен закон за бюджета. Служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани”, обясни служебният премиер Гълъб Донев.

По-рано през деня на среща между бизнеса и синдикатите имаше разминаване по казуса. Двете страни не можеха да се разберат за минималната работна заплата, която според синдикатите трябва да продължи да расте, съобщава Нова телевизия.

„С този законопроект се дава възможност да бъдат изплащани увеличените социални плащания от юли и октомври, с което спекулациите в обществото, че ще има намаление на социални плащания, се опровергават”, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

„Пенсиите ще продължат да действат, всички компенсации за бизнеса ще продължат”, заяви министърът на финансите Росица Велкова.

„За нас това е закон, който ще даде възможност политиките, провеждани през тази година, да продължат, докато бъде гласуван бюджет за 2023”, заяви Добри Митрев, председател на УС на БСК.

„Оставяйки хората да работят на ниски заплати от 700-800 лева е неприемливо, с оглед кризите, пред които е изправена държавата”, заяви инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа”.

До края на деня проектозаконът трябва да бъде внесен в Народното събрание, ако трябва да бъде спазена буквата на закона.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ