След реформата на Рашков е така! В Годеч започнаха да крадат и крави посред бял ден

бойко рашков

„През деня вече започнаха да крадат крави с камиони. Отишли са, натоварили са ги и са си тръгнали. Щели са да вземат и бика, но той е бил много здрав, тежък, по-буен и затова не са успели“, разказва кметът на град Годеч Радослав Асенов пред „24 часа“.

Престъплението за него е олицетворение на това какво се случва в общината, откакто на 1 юни от МВР преструктурираха районното управление в града в полицейски участък към РУ – Костинброд. Това е един от 13-те такива случая в страната.

„Има само квартални полицаи. Няма Криминална полиция, няма Икономическа полиция, няма Пътна полиция. Тези специалисти, които доскоро имахме, вече ги няма“, описва промените Асенов. Самият той е бивш полицай и обяснява, че от 30 души сега в участъка са едва 7. Той хлопвал кепенци в 17,30 часа и отварял чак сутринта, докато преди работел денонощно.

Кметът потърсил и МВР, за да иска възстановяване на районното. Получил отговор от главния секретар Петър Тодоров, който обяснява, че в общината живеят 5000 души, а средно за последните 5 години били регистрирани по 53 престъпления. Нямало тежки като убийства и въоръжени грабежи например. А и общината била към съдебния район на Костинброд.

Добрата статистика, смята обаче Асенов, е била заради превенцията. Тя се получавала заради постоянното полицейско присъствие, което респектирало контингента. Когато има районно, постоянно полицаи патрулират из общината. Бандитите не знаят къде са те и има риск да попаднат на тях.

„Когато бях полицай, имаше една тактика. Бандитите звъняха и пращаха патрула по грешна следа. Той обаче бързо откриваше, че сигналът е менте. А сега патрулът ще тръгне от Костинброд, който е на 35 км от Годеч. Така, докато разбере, че е пратен за зелен хайвер, престъпниците могат да действат“, споделя притесненията си кметът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ