ОКОНЧАТЕЛНО! Съд шамароса Петков и Рашков за ареста на Севделина Арнаудова

севдалина арнаудова

Арестът на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова е незаконен. Това става ясно от решение по делото на Административния съд – София-град (АССГ) от 28 октомври т.г.., с което магистратите потвърждават решението на Софийския районен съд, че арестът на Арнаудова е незаконен.

АССГ е втора инстанция в процеса, заведен от Арнаудова срещу заповедта, с която МВР я задържа за 24 часа.

Решението е по жалба от Главната дирекция „Национална полиция“ срещу определението на Софийски районен съд. МВР трябва да плати разноски в размер на 480 лева.

Арнаудова беше арестувана през март заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Разпореденото задържане за 24 часа „не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, се посочва в решението на АССГ.

От съда посочват, че в заповедта за задържане липсват „обективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни“, че Арнаудова е извършила действия, които могат да се квалифицират като нарушение.

В решението се посочва, че не става ясно въз основа на какви факти МВР е направило своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на Арнаудова в извършването на конкретно престъпление.

Борисов, Арнаудова и Горанов бяха задържани за 24 часа по образувано по спешност дело за изнудването на бизнесмена Васил Божков.

След това обаче Софийската градска прокуратура отказа да им повдигне обвинения и тримата бяха освободени.

Борисов, Горанов и Арнаудова заведоха дела пред Софийския районен съд срещу заповедите си за задържане. Районните магистрати обявиха за незаконни и трите заповеди. Тази на Борисов вече мина и проверката на втората инстанция и окончателно беше обявена за незаконна.

Предстои делото за ареста на Горанов да се гледа от АССГ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ