Румен Порожанов: Бойко Борисов е прав, че поръчката за ваксината не беше правилна! Чувствам се като на разпит…

румен порожанов

Вторите проби са взети от целия 10-километров участък, където имаше чума по дребните преживни животни. Те трябваше да покажат, дали има разпространение на заразата. Аз лично съм доволен, че те са отрицателни, защото това показва, че чумата не се разпространява. Имаше ясни резултати от френската лаборатория, че чума има. Тези резултати бяха показани. Не мога да отговоря колко точно животни са починали от чумата. Не искам да подвеждам с неточни данни. По тази тема трябва да питате БАБХ.

Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът на земеделието Румен Порожанов. „Чума в България имаше и това е потвърдено от лабораторните проби. В Болярово имаше една проба, за която имаше съмнение за чума. Аз лично разговарях със собствениците на стадото, но те отказаха да допуснат ветеринарите да вземат втори проби, което е абсолютно нарушение на закона. Щамът на чумата е даден за анализ във френската лаборатория, но все още не е изолиран. И френската, и българската лаборатории са акредитирани и лицензирани. Аз съм спокоен във всяко едно отношение. Грешки допуснахме в чисто комуникативен план. Това беше казано още в самото начало, въпреки че се провеждаха срещи с хората и кметовете, но това е трябвало да стане в един много по-широк кръг. Оставката на един министър е рутинен акт. Аз не се притеснявам от нищо“, категоричен беше Порожанов.

„Работя професионално с д-р Илиев от БАБХ. За последно се чухме снощи. Не мога да кажа кои са гадовете. Това са думи на премиера. Бойко Борисов е прав, че поръчката за ваксината не беше правилна. Вие сега тук ми провеждате разпит за дейноста на БАБХ. Темите за оставките винаги са на дневен ред. Отговорност носи този, който е виновен. В случая това е БАБХ. Знам и следващия въпрос – ще поискам ли оставката на д-р Илиев. Това е тема, която се дискутира с премиера. Пак ще повторя, че оставките не са проблем“, обяви министърът, след като беше провокиран неколкократно от водещата Биляна Гавазова кой е виновен за темата с чумата и кой ще понесе отговорност.

„Оградата по границата с Румъния ще излезе около милион и сто хиляди. Голяма част от нея ще бъде с режеща тел тип „Бруно“. Трудът изобще не се калкулира в тази цена. Дивите прасета няма да могат да я прескочат“, обеща Порожанов.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ