Гешев на среща с БСП: Преди 2 години алармирахме за катастрофите, но се занимаваха с хладилника ми!

корнелия нинова

Разговорите между институциите са необходими, за да се постигнат добри резултати“, заяви в началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова при срещата си с главния прокурор Иван Гешев и екипа му.

Обвинител №1 заяви, че е изпратил писма до всеки един народен представител поради фактът, че престъпността се увеличава. Иван Гешев уточни, че за неговите 30 години стаж в съдебната система не е чуван гласа на работещите в съдебната система, за да се постигне според резултат, който всеки един очаква, а именно усещане за справедливост.

„Освен тревожната тенденция в борбата с престъпността и критична точка е затова да има необходимите законодателни промени за осигуряване сигурността, всеобхватна съдебна реформа, за може гражданите да получат сигурност“, допълни още главният прокурор. Становището на прокуратурата е, че дълъг период от време не се решават реалните проблеми в законодателен план, като се борят с последствията, постига се временен ефект, до следващата катастрофа, убийство или изнасилен възрастен човек.

„Разбирането на прокуратурата е, че независимо е дали имаме лични емоции или не, това не би трябвало да е от значение, защото ние работим в интерес на българските граждани и трябва да има диалог. Аз като главен прокурор обаче няма да допусна политическа намеса в независимата съдебна власт“, допълни още Иван Гешев и припомни, че когато това се е случвало това ни връща в едни репресивни времена.

Нинова от своя страна заяви, че главният прокурор не можел да се оплаче от липса на диалог, защото никой не е отказвал такъв. „Наказателния кодекс е приет 1968 година и оттогава до сега е променян над 120 пъти. Наказателно процесуалния кодекс е променян над 50 пъти, като очевидно трябват още промени“, заяви Нинова и даде пример за обратното, как в последните три дни на предишния парламент само за три дни е прието със закон да не се продава райски газ на непълнолетни. Тя обаче отчете, че в момента всички нощни клубове го продавали на децата.

Лидерката на БСП поиска професионалното мнение на прокуратурата, за дрогираните и пияните шофьори, така че да няма условни присъди и безнаказаност.

„Ние още преди две години направихме законодателни предложения за шофьори употребяващи наркотици и алкохол, по-тежки наказания за причиняване на смърт. Имаме предложения за изменения на НК и НПК от 2020 година. Според мен, за да има диалог трябва да има чуваемост от двете страни“, заяви на свой ред Гешев и припомни, че винаги когато е бил в Народното събрание се говори за всичко, но не и за решаване на проблемите.

По отношение на промените цитирани от Нинова, главният прокурор заяви, че са били палиативни, без да бъдат изследвани първоизточниците им.

За продажбата на райски газ, независимо след приетия закон, Гешев припомни, че това е въпрос към други органи. „Разбираме, че очакванията са българската прокуратура да решава всички проблеми, но ние нямаме тези правомощия. От цялото правосъдие в България нашите правомощия са 10%, къде са останалите 90%. Търговските дела, делбите, гражданските дела, административните производства, в които прокуратурата въобще не участва. А там където има намеса на прокуратурата има осъдителни присъди“, уточни Гешев.

Той припомни, че още преди три години е повдигнал темата за тежките катастрофи и причините за тях, но през това време темата е била неговия хладилник, като от държавното обвинение още тогава са посочили какви може да бъдат решенията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ