Напрежение в НС! Петър Чобанов разсипа „Промяната“ заради дефицита в бюджета, Нинова скочи побесняла

корнелия нинова

Напрежение в коридорите на парламента заради бюджета на страната. Петър Чобанов от ДПС захапа „Продължаваме промяната“ заради сегашния бюджет, като последва отговор от страна на ПП и на Корнелия Нинова от БСП.

„Решението на правителството е правилно. ПП не трябва да настояват за нов бюджет, а да обяснят с техния бюджет защо стигнахме дотук. Имаме 1 млрд. дефицит само за октомври, при който нямаме големи капиталови разходи. Ако разсъждаваме елементарно и умножим 1 млрд. по 12 месеца ще стигнем до дефицит за годината 12 млрд. лв., коментира Петър Чобанов от ДПС.

По думите му има риск през 2023 г. данъчните приходи да са по-малко.

„Фискална политика и икономика не се управляват с лозунги. Докато не стигнем до момент, в който партиите проявят разум, това е пътят, временно решение, което не е пълноценно обаче за догодина. Призивът към всички партии е да се съберат на една маса, да говорят и да направят бюджет, който да отговаря на проблемите на хората“, каза още Чобанов.

„За нас е важно, че всички мерки, които предложихме до момента, трябва да продължат да се изпълняват. Трябва да сме сигурни, че ще продължи подкрепата и през следващите месеци. Основната мярка, за която настояваме, е да се създаде редовно правителство“, категоричен е финансистът.

„За следващата година дългът ще е над 15 млрд.“, каза още той на въпрос на ПИК дали „Продължаваме промяната“ ни е докарала до този дефицит.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че са изпратени покани до всички партии за разговори за бюджета. Тя е поставила на председателски съвет и темата какви предложения да сложат между първо и второ четене на бюджета.

Нинова негодува от решението на служебното правителство да удължи бюджета, тъй като той замразява доходите на хората, а цените се вдигат.

„Ще си представим социалния пакет. Всяка партия има право да предложи това, което иска, и да намерим разумно сечение. Целта е да укрепим икономиката“, добави тя.

„Важно е повишаването на минималната работна заплата да стане, както и помощта за младите семейства с деца и за възрастните. За нас е безумие да се откажем от понятието енергийна бедност. Разумно е да се разговаря и за понятието „2 тарифи“, каза още Нинова. По думите й така както е влязъл този бюджет в парламента, няма да излезе в този му вид.

Според нея обединяването на партиите около бюджета не може да бъде оформяне на мнозинство за правителство.

Нинова отговори на твърденията на Петър Чобанов, че няма право да се пипа по предложението за удължаване на бюджета, като заяви, че гарантира, че този бюджет няма да излезе в този му вид. Лидерката на БСП повтори, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ дори и да се стигне до някакво обединение около бюджета.

„Не приемаме аргументите на Петър Чобанов, че кабинетът на „Продължаваме промяната“ е оставил огромния дефицит в страната. Оставихме 9 млрд. лв. в хазната и 1 млрд. излишък. Големият дефицит и голямото изхвърляне идва оттам, че се гласуваха пари за втората ескадрила Ф-16 и Грипен-ите“, отсече тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ