Даниел Митов безпощаден към ,,Промяната“: Само вие нарушихте Конституцията! В това сте шампиони

даниел митов

Горещ ден в Народното събрание! ГЕРБ и ПП се скараха по време на дебатите при приемането на Правилника за работа на парламента. Повод стана разпределението на комисиите и председателстването на ротационен принцип на една от тях

Петър Петров от „Възраждане“ отбеляза от трибуната, че в сегашното Народно събрание, разпределението на комисиите, е далеч по справедливо от 47-ото.

Разпределението на комисиите и ротационно председателство на една от тях скара пак депутатите. Тома Биков от ГЕРБ обясни нагледно как ще се разпределени комисиите на принципни договорки на председателски съвет. Известният като Баджанака депутат от ПП Мирослав Иванов скочи и обясни, че това не било правилно.

„Тези хора срещу мен не разбират какво означава нито политически консенсус, нито спазване на някакъв ангажимент. Не го разбират.

Демонстрираха ни го в 47-ото Народно събрание. Тогава опозицията беше ясна. Тези три групи не получиха председателството на нито една комисия, защото тези хора се държат като диктатори. Сега ние избрахме друг подход. Те пак не разбират. Те си мислят, че са овластени еднолично да управляват държавата. Постъпваха грозно с коалиционните им партньори, затова и коалиционните им партньори свалиха правителството им. Тези хора са такива, няма да ви разберат“, заяви Десислава Атанасова.

Асен Василев излезе на трибуната и заяви, че няма никакво доверие на председателските съвети в парламента, защото не се излъчвали на живо. Той определи поведението на ГЕРБ в Народното събрание като цирк, защото им дали пет комисии, вместо да вземат всички за тях като победители.

„Вие, когато водихме дебата в 47-ото събрание за комисиите, още тогава аз не съм настоявал за пропорционалност и да видите грешката. Това наше мнение, беше заявено и преди изборите, че нашият Подход ще бъде такъв, независимо от резултата. Не разбирам тук въпроса ви за мнозинство и т.н. Не разбирам и защо сте толкова изнервен. Нищо не се разбра, дойдохте тук и единственото, което разбрахме е, че сте увеличили комисиите, за да може всички да сте председатели. Успокойте се малко, има време, ще се научите“, отговори му Тома Биков.

Искрен Митев от ПП излезе на трибуната. „Г-н Василев, вие бяхте прав. В предното Народното събрание нямаше ясно формирано мнозинство и твърдението на ГЕРБ, че ни дават добрата си воля, обстоятелствата са различни“.

Александър Ненков от ГЕРБ му опонира така: “Г-н

Василев, нищо не сте разбрали. Нищо толкова фатално няма да стане ако не се приеме това продложение за пропорционално разпределение на тези комисии. Не си мислете, че тук, в тази зала има невинни и вие не носите отговорност“.

Асен Василев продължи със заяждането с ГЕРБ и заяви, че отговорността за сформирането на кабинет, била тяхна, защото били първа Политическа сила. Чак след това, ако вторият мандат дойде в ПП, и не успеят да направят кабинет, отговорността щяла да бъде тяхна.

„Г-н Василев, отново бъркате жанра. Тук не става въпрос за формиране на управляващо мнозинство. Това е друга мантра. Става дума за нормалната работа на парламента. Не може да наричате председателския съвет на парламента задкулисие. Не си спомням някой друг, освен вас, да е нарушил Конституцията. Освен вас, аз тук други не съм видял. И с избора на председателя на КЕВР, и с министерстването на Кирил Петков“, апострофира го Даниел Митов.

И допълни, че от ПП са шампиони техните решения да се обявяват за противоконституционни от Конституционния съд.

Настимир Ананиев също реши да се изяви. Станалият известен в парламента като Наско Дюдюка стигна до умозрението, че договорките трябва да се спазват и се обърна към ГЕРБ да направят точно това.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ