Нова опасност дебне от потъналия кораб край Созопол! Борисов пристигна на инспекция за източването (ВИДЕО)

dsa

Сандъци с тонове динамит има на борда на потъналия преди близо век американски кораб „Мопанг“, от който изтича мазут в морето край Созопол. Това разкриха опитни водолази, които са се спускали десетки пъти до плавателния съд. Информацията потвърди и 80-годишният бивш водолаз Георги Дърмонаров, съобщава „Телеграф“.

Силен вятър и големи вълни отложиха вчера операцията по източването на горивото на потъналия американски кораб.

Междувременно водолази алармираха, че от 7 дни около мястото на разлива няма бонови заграждения, а изтеклия мазут е изхвърлен с вълните по южните плажове. Според тях дори и в момента имало течове от пробойни в резервоарите на кораба.

„Боновите заграждения с дължина около 1000 метра, които са целите омазани с мазут, бяха оставени на Централното пристанище в Бургас – в морето. И досега са там. Идете да видите как и с какво ги мият“, казаха запознати със случая.

В момента около „Мопанг“ няма никакви бонови заграждения, потвърдиха и от водолазното сдружение „Приятели на морето“.

В Созопол тази сутрин пристигна премиерът Борисов да инспектира как ще се източва мазутът от потъналия кораб.

Проведох среща с водолазите, които източват мазута от потъналия през 1921 година кораб „Мопанг“ край Созопол. Вчера на заседанието на Министерски съвет отпуснахме 2,4 млн. лв. за покриването на разходите по дейностите и осигуряването на най-добрата техника. Екологията ни е много важна, но трябва да пазим и живота на водолазите и затова чакаме морето да се успокои. На този етап течовете са спрени и съм напълно спокоен, тъй като всички, които участват в операцията, са професионалисти.

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 22 август 2018 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ