Депутатите се изсмяха в лицето на Нинова, тя изпищя: Благодарение на БСП не изнасяхме оръжие!

корнелия нинова

За нас от БСП-За България най-висшата цивилизационна ценност е мирът. Ние сме партия на мира. Смятаме, че с предоставяне на оръжие на която и да от две воюващи страни мир не може да се постигне. Повече оръжие означава повече война. Това каза от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по решението за изпращане на военна помощ на Украйна.

По думите ѝ, БСП са за това „да спрат бойните действия, да се преговаря и да се търси мирно решение“.

Тя припомни, че БСП е осъдила нападението на Русия и го е нарекла „война“, а не „военна операция“. „Подкрепихме оказване на помощ – хуманитарна, приемане на бежанци, и като правителство положихме всички усилия тези бежанци да бъдат приети“, допълни тя.

„Но винаги сме били против износа на оръжие за Украйна и смятаме, че това ни прави страна в конфликта“, категорична беше тя. „Благодарение на участието нас БСП в правителството не позволихме тогава да се вземе това решение за оръжие за Украйна“, подчерта Нинова.

„Сега обаче има разлика. Нашата позиция е последователна. На ГЕРБ и ДБ е категорично последователна. ДПС – ясни и последователни. Тези партии заслужават уважение за това, че ясно чисто, последователно, макар и на обратно на нашето мнение, излизат и си ги казват пред българските граждани“, каза тя.

По думите ѝ, има промяна в поведението на други две партии.

„Няма го Кирил Петков от началото на тези разговори“, посочи тя и припомни негово изказване в качеството му на премиер, че България няма да дава оръжия на Украйна. По същия начин тя изрази изненадата си от промяната в позицията на „Български възход“.

„Да, това беше преди избори. Въпросът е какво се е променило след изборите и кой е излъганият“, коментира Нинова.

Тя припомни как БСП е била критикувана за „връщане на статуквото“ заради подкрепата за Вежди Рашидов за председател на парламента и попита „Продължаваме промяната“: „Вие влизате ли в статуквото с ДПС и ГЕРБ в коалиция на войната срещу коалицията на хартията, както наричате промяната в Изборния кодекс? И кое е по-стряскащо за България и за българския народ – да разговаряме за промени в Изборния кодекс и връщане на правото на всеки да може да гласува или да правите коалиция на войната, която да привлече България като страна в конфликта?“.

„Ние зовем за мир“, завърши лидерът на БСП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ